POLITIKA


Meki pritisak
Vašingtona

Aktuelno politika

Američki predsednik Donald Tramp potpisao je protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, pomažući tako, kako je AP objavio, da se trasira put ekspanziji ove vojne alijanse na Balkanu. U saopštenju Bele kuće kaže se da se Tramp raduje što će Crna Gora na samitu NATO-a u Briselu u maju nastupiti kao njena – 29. članica!

         Zvanična Srbija je na ovu vest ostala – nema! Obruč NATO oko Srbije se, nataj način, steže. Zapadna vojna alijansa, sa kojom smo pre osamnaest godina u ovo vreme ratovali i mrzeli je zbog agresije iz sve snage, Beogradu se primakla na manje od trista kilometara vazdušnog rastojanja. Ali, ko nas pita kako nam je u našoj neutralnosti? Sami smo je izabrali. I sad od Sjedinjenih Američkih Država trpimo meke, ali i pritiske da iz nje izađemo, dok od Rusije da se, najmanje što za Moskvu možemo da učinimo, neutralnosti čvrsto i do kraja držimo.

         U te meke američke pritiske svakako spada i nedavna poseta američkog senatora Džona Mekejna (80). Iako desetodnevna balkanska turneja ovog republikanca nije organizovana u ime predsednika Trampa, ona ima značajnu težinu, jer se ovaj senator iz Arizone ne može tretirati samo kao jedan od sto američkih senatora. Ne samo što se i sam dva puta kandidovao za predsednika Amerike i što je, kao vijetnamski veteran, koji je pet godina proveo u zatvoru, veoma cenjen i uticajan u vojnim krugovima, već što je i predsednik senatskog Komiteta za oružane snage koji se zalaže za veći vojni budžet. Osim toga, on često žestoko javno kritikuje samoga Trampa, mada mu ni ovaj nije ostajao dužan. Tako, kada je Mekejn sa senatorom Lindzi Grejemom kritikovao Trampovu odluku da zabrani ulazak izbeglicama u Ameriku, predsednik im je na tviteru poručio da bi bilo bolje da svoju energiju utroše na borbu protiv ISIS-a, ilegalne imigracije i na bezbednost granica, umesto što iščekuju početak Trećeg svetskog rata!

         U Sarajevu je senatr Mekejn naglasio da na ovaj deo Evrope treba obratiti pažnju, jer je upravo ovde izbio konflikt koji je nakon 50 godina potresao svet i dodao kako do rata više ne može doći.

         Kao jedan od glavnih razloga posete državama na Balkanskom poluostrvu (Sloveniju i Hrvatsku je posetio i povodom obeležavanja dve i po decenije od uspostavljanja diplomatskih odnosa SAD sa tim državama) Mekejn je naveo „zabrinjavajući uticaj Rusije i mešanje u unutrašnje stvari država“. U saopštenju izdatom nakon susreta sa premijerom i izabranim predsednikom Aleksandrom Vučićem, američki senator kaže:

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

M. STAMATOVIĆ