POLITIKA


Premijer je sada
na redu

Aktuelno vucic

Pre primopredaje dužnosti, Aleksandar Vučić se prvo obratio građanima okupljenim ispred Doma Narodne skupštine, a tek onda položio zakletvu i održao predsedničku besedu.

Iako je u poslednjem obraćanju medijima pre stupanja na novu dužnost rekao da bi želeo da ga u Srbiji pamte kao što u Nemačkoj pamte Gerharda Šredera, bivšeg kancelara i njegovog prijatelja, u obraćanju građanima Vučić je parafrazirao  izreku Lao Cea, jednog od najznačajnijih kineskih filozofa, rekavši da je on mnogo hrabar čovek „jer mnogo volim Vas i najviše na svetu volim Srbiju.“ Lao Ce je pak govorio: „Biti iskreno voljen od nekog, daje nam snagu. Nekoga iskreno voleti, s druge pak strane, daje nam hrabrost“.

–  Ajde sad zdravo, odoh ja da radim – završio je Vučić obraćanje građanima i ušao u Narodnu skupštinu, praćen apaluzima, da radi: položi predsedničku zakletvu, obrati se okupljenim zvanicama i tako završi sa ona 24 sata koliko je bio samo lider Srpske napredne stranke i izabrani predsednik Srbije. Ostavku na mesto premijera podneo je dan pre nego što će preuzeti predsedničke dužnosti.

Kao i ekspoze premijera, tako i pristupni predsednički govor nosi važne poruke građanima, saborcima i političkim protivnicima, susedima i svetu. U Vučićevoj besedi („ Danas ću izneti par naznaka kojih ću se držati kao predsednik“) ključne reči su bile mir i stabilnost, zajedništvo, unutrašnji dijalog o najvažnijim pitanjima za državu kao što je Kosovo i Metohija i promena Ustava.

- Potrebno nam je svima zajedništvo, oslobođeno dnevnih, partijskih i ideoloških razlika. I ja ću na tome raditi – kazao je Vučić i dodao: - Politički sam se ostvario, iživeo sve ambicije, oborio sve izborne rekorde i nema šta da dohvatim na tom političkom nebu, ali to zajedništvo potrebno je Srbiji i svakom čoveku u njoj.

Sa njim kao predsednikom, Srbija će nastaviti da vodi politiku vojne neutralnosti,  ali i da jača svoje odbrambene kapacitete, jer, objasnio je,  samo tako možemo da se sačuvamo od onih koji nam prikriveno prete. Dalje, u evropski put Srbije niko ne treba da sumnja kao i u želju da se izgradi demokratsko društvo, da se nastave dobri odnosi sa Rusijom i Kinom. Kada je reč o Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), istakao je da je u izgradnji strateških odnosa sa tom velesilom potrebno uložiti još mnogo truda.

Izvesno je da će se ono što je Aleksandar Vučić govorio i kako se ponašao poslednjih dana maja spominjati  još dugo, dugo u raznim prilikama i s različitim povodima. Činjenica je da simbolika mnogo govori kada je reč o ponašanju državnika. Tek, predsednik Vučić je svog prvog radnog dana otišao u kasarnu Pančevo i tamo se provozao  jednim od 19 blindiranih motornih terenskih vozila „hamvi“ namenjenih za izvršavanje zadataka u miru i ratu, koje su Vojsci Srbije inače donirale SAD. Vrednost te donacije je 3,8 miliona evra, a kako je istakao američki ambasador Kajl Skot, SAD ostaje „najangažovaniji partner Srbije i najveći investitor u Vojsku Srbije“.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

M. STAMATOVIĆ