POLITIKA


Svi predsednikovi
ljudi

Aktuelno vucic

Iako predsednički izbori u Srbiji formalno još nisu okončani, Republika je dobila svog trećeg  predsednika od kada je 3. juna 2006. proglašenjem nezavisnosti Crne Gore i sama Srbija ponovo postala nezavisna država. Ponavljanje izbora na osam biračkih mesta ovog utorka neće uticati na konačan redosled kandidata, pa će tako još aktuelni premijer Aleksandar Vučić (47) voljom više od 1.950.000 birača najkasnije 31. maja na predsedničkoj funkciji zameniti Tomislava Nikolića.

      Čestitke povodom još jednog Vučićevog izbornog trijumfa bukvalno su pljuštale sa svih strana sveta. Nije bilo iznenađenje što je prvu čestitku novoizabrani predsednik dobio od prijatelja, austrijskog šefa diplomatije Sebastijana Kurca, ali se  neočekivanom može smatrati najava da će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je takođe na tu funkciju izabran sa premijerskog mesta, biti ako ne prvi, a onda među prvim predsednicima koji će se u Beogradu sresti sa predsednikom Vučićem. S druge strane, samom Vučiću je većina čestitara uputila poziv da ih poseti, a najverovatnije da će on u svoju prvu predsedničku posetu ići u neku državu iz okruženja, u Makedoniju, kod kolege Đorđa Ivanova, na primer.

        Sve te posete uslediće posle 31. maja. Tog ili prethodnog dana Vučić će,  pošto prethodno da ostavku na mesto premijera, položiti zakletvu na svečanoj sednici Narodne skupštine i tim činom stupiti na novu dužnost. Od tog dana  teče i rok od 90 dana da predloži novog mandatara za sastav Republičke vlade. Od tog dana, bez obzira na to što su mnogi skloni da funkciju predsednika okarakterišu kao ceremonijalnu, Vučić će obavljati teži posao od dosadašnjeg. Jer, ako samo želi da do u slovo ispuni ono u šta će se svečano zakleti i da dan traje 48 sati, ne bi imao vremena da spava. Da podsetimo, tekst zakletve glasi:

„Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti."

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

M. STAMATOVIĆ