POLITIKA


Teorija o
razmeni teritorija

Aktuelno politika

Zaista zlokobno zvuči odgovor albanskog premijera Edija Rame na pitanje briselskog „Politiko“ o mogućem ujedinjenja Albanije i Kosova. Ali, važno je i ne izgubiti iz vida u kom kontekstu je ona data. Rama je, naime, rekao da ujedinjenje Kosova i Albanije nije njegova želja, ali da jeste moguća alternativa za zatvorena vrata Evropske unije (EU).  Evropa bi doživela noćnu moru ukoliko Balkan poludi zbog toga što bi proširenje EU moglo da bude skinuto sa dnevnog reda, ocenio je Rama i ukazao da bi region postao siva zona u kojoj bi drugi akteri imali jaču ulogu od Unije.

– Kako Unija može da bude sigurna ako Balkan poludi? Kako EU može da dozvoli da njeno srce bude siva zona? – upitao je Rama.

         Naravno, ovakve izjave imaju i unutrašnjopolitičke razloge. Sredinom juna će Albanci izaći na parlamentarne izbore, a u međuvremenu konzervativna opozicija je „nagazila“ levo orijentisanu vladajuću koaliciju protestujući ispred zgrade Vlade i tražeći Raminu ostavku i formiranje tehnokratske vlade do izbora. Pitanje za Ramu je sa čim će izaći pred narod u izbornoj kampanji. Brisel ga je ostavio bez aduta. Jer, Albanija se sa Unijom batrga još od početka trećeg milenijuma, a Brisel joj još nije otvorio pristupne pregovore. Poslednje vesti iz prestonice EU kažu da bi to moglo da se desi u mesecima koji dolaze posle izbora - ukoliko oni budu demokratski i fer. Uz to, čelnici Unije i dalje ističu da Albanija nije dovoljno uradila po pitanju kriminala, korupcije, nezavisnog sudstva, poštovanja ljudskih prava... U takvoj situaciji, potezanje „Velike Albanije“ kao mogućeg rešenja svih problema dobro dođe i nailazi na plodno tle u osiromašenom i obespravljenom narodu.

         Hašimu Tačiju, koga najverovatnije čekaju (prevremeni) parlamentarni izbori kada i Ramu, baš su se „namestile“ izjave albanskog premijera. I on se obrušio na EU. Za Radio Slobodna Evropa kaže da, ako se nastavi zastoj u prijemu novih članica i nejasan pristup Zapadnom Balkanu, onda će svaka zemlja da donese odluku o svojoj sigurnoj budućnosti „koja vodi i prema nacionalnoj perspektivi“.

         - Građani Kosova koji streme evroatlantskim integracijama i multietničkoj državi, frustrirani su Evropskom unijom zbog blokade, kazni i nepravde koja se čini nad njima u procesu liberalizacije viza - kaže Tači.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

M. STAMATOVIĆ