POLITIKA


Važan susret u
pravo vreme

Aktuelno '

Dvodnevna poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nije donela istorijsku prekretnicu u odnosima dve države, ali će svakako, pre svega zbog dobrog tajminga, doprineti uspostavljanju poverenja nove vašingtonske administracije prema Srbiji i njenom predsedniku.

Faktički, američki predsednik Donald Tramp i njegovi najbliži saradnici su na početku svog četvorogodišnjeg mandata, kao što je i Vučić zakoračio tek u drugi mesec petogodišnjeg predsedničkog mandata. S druge strane, proći će samo dve nedelje, a predsednik Vučić će imati priliku da se ponovo sretne sa potpredsednikom  SAD Majkom Pensom, ovog puta u Podgorici na sastanku zemalja članica i posmatrača Jadranske povelje. Ovu asocijaciju su, pod američkim pokroviteljstvom, formirale Albanija, Hrvatska i Makedonija 2003. sa ciljem bržeg ulaska u NATO. Pet godina kasnije trima državama priključile su se Crna Gora i BIH, dok je Srbija prihvatila status posmatrača, kakav u Jadranskoj povelji ima i Kosovo od 2012. godine.

Vučić je, u svojstvu premijera Srbije, poslednji put boravio u SAD u zvaničnoj poseti u junu 2015. godine kada je imao niz susreta sa američkim zvaničnicima ( američki potpredsednik Džozef Bajden otkazao je susret sa Vučićem, kao i sve ostale, zbog smrti sina) i predstavnicima najvećih kompanija. U junu sledeće godine je Vučić, tada još mandatar za sastav nove Vlade, otkazao ranije dogovorene susrete sa američkim zvaničnicima povodom odlaska u SAD prvim direktnim letom Er Srbije na relaciji Beograd – Njujork, kao i posetu Briselu. Tada je izjavio da nema nikakvih suštinskih ili strateških nesporazuma između Srbije i SAD, već drugačijih viđenja i shvatanja po određenim pitanjima. 

M. STAMATOVIĆ