Sport


Dan kada je
otišao Mance

04 sport

Miodrag Ješić i Vladimir Vermezović i nadalje se nalaze na našem skeneru o Draganu Manceu. Sledi naredno pitanje: 

Kojim rezultatom je završen prvi derbi u kome je Mance dao gol „Zvezdi“?

        - Ja sam tada bio u vojsci – ograđuje se Vermezović.

Srećom, ni Ješić ne zna odgovor. Pomoć stiže u vidu komentara legendarnog Vladanka Stojakovića. Mance – 0:1, Jovin – 1:1.

        - Žao mi je ove dece danas jer ne znaju šta je pravi fudbalski ambijent. Nama protiv ”Osijeka” i ”Rijeke” dođe 25.000 ljudi. Izađemo na zagrevanje i ne igra nam se. Poluprazan stadion. Gde god da odemo u goste, dupke puno.

Kojem golmanu „Zvezde“ je Mance dao najviše golova u derbiju?

        - Matorom Diki – evo prvog poena za Ješu. – Mada ga je i Ivković dobro zapamtio.

         Četiri duela sa Dikom Stojanovićem, tri sa Tomicom Ivkovićem i dva protiv Živana Ljukovčana. Diki dao tri, ali Ivkoviću jedan od najlepših u istoriji derbija. Bacio se u stranu i gađao kontra ugao. Izuzetno zahtevan udarac glavom.

            - Kada smo slavili 3:2, dao je levom. Prvi i jedini put u karijeri – vadi Vermez detalj koji vredi više od pukog poena. – Prekazi je odigrao fantastičan pas. U maniru velikog majstora vrhunskog pregleda igre. Mance je rutinski rešio ”jedan na jedan” sa Dikom.

Koliko je postigao golova u prvenstvenim utakmicama Prve jugoslovenske lige?

         Vermezović je bliži. Kaže 47. Ješa misli više. Nije. Tačno 42. Prvi protiv ”Radničkog”. Pobedonosni za 1:0. Avgusta ’81. Poslednji protiv ”Budućnosti”. Iz penala.

           - Utakmica je bila u nedelju, on je nastradao u utorak – pamti Ješa hronologiju tragičnog događaja. – Spremao sam se za trening u Izmiru, kada mi je Dragan Nikodijević iz „Sporta“ javio tu šokantnu vest.

Vermezović nije igrao protiv ”Budućnosti” zbog dva žuta kartona:

          - Mance bi oborio sve moguće rekorde, 42 gola za nepune tri sezone! Za onu ligu, vrhunski domet. To što je on imao, ne uči se na treningu. Rođeni strelac.

            Koliko je nastupa za A reprezentaciju Jugoslavije imao?

              Postaje uzbudljivo. Ješa ne bira sredstva da stigne rezultat. Dobija pomoć prijatelja. Ni manje ni više, nego Dragana Mancea. Bratanca slavnog golgetera.

             - Četiri!

                Debi protiv Francuske. Aprila ’83. Prijateljska. Mance zamenio Cica Kranjčara.

               -  Pocepali su nas – iskren je Ješić. - Sulejman Halilović izlazi iz svlačionice i kaže: „Zapaliću Park prinčeva”. Razmišljam posle: „ E neka si ga zapalio“. Bila je to katastrofa. Francuzi strašan tim. Rošeto nam dao dva. Ture i Le Ru po jedan. Amoros, Bosis, Luis Fernandez, Tigana... Prošetaće se kroz Evropsko ’84.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

Nebojša Petrović