Sport


Dan kada je
sevnula ”božja levica”

Nikola Maksimović, inače prvi Srbin od Damira Stojaka u dresu „Napolija” ili Maradoninog kluba, otvoreno za „Ilustrovanu Politiku” priča o gradu u kome igra, klubu, saigračima... uz neizostavno podsećanje na fudbakskog genija.
05 sport

Nezaobilazna priča sa srpskim fudbalerom Nikolom Maksimovićem je i ona o lepoti Napulja. Međutim, taj grad podno Vezuva ima i svoju – mračnu stranu. Tamo gde je država slaba, mafija se formira kao paralelna struktura i uživa veliko poverenje većine. Čuvena napolitanska Kamora širila se po zatvorima i u vojsci. Danas je ona sastavni deo života u Kampanji:

       – Do sada nisam imao ni najmanji problem – nastavlja Maksimović – Izbegavam opasne delove grada u koje ne možeš tako lako ni da uđeš. Uvek je njih 10-15 u izvidnici. Čim vide novi auto, odmah javljaju šefovima da se sumnjivo lice šeta po kraju. Postoji toliko lepih mesta u Napulju u kojima žive normalni ljudi. Poput Posilipa. Ima puno fudbalera, restorani su fenomenalni i zašto bih zalazio u divlje zone i izazivao sudbinu. Bilo je u prošlosti igrača koji su dolazili u sukob sa mafijom, ali samo zato što su želeli da budu viđeni u njihovom društvu. Ako nemam dodirnih tačaka sa njima, ne vidim kako mogu da uđem u problem.

      Oprezno Maksa. Nije Napulj slučajno raj u kome đavoli obitavaju. Ali pored đavola i mnogi anđeli svetske kulture. Pisci, umetnici, filozofi, naučnici. Grad koji treba znati napamet, jer je lišen bilo kakve građevinske logike:

       – Ulice su uske kao u Bajinoj Bašti. Parkiraju gde stignu i za tren oka naprave haos u saobraćaju. Klinci od 14 godina voze neke automobile na struju i baterije. Skupi se društvo i počnu da ti sviraju da se skloniš. Pa ti gledaj da ne poslušaš. Zato vozim „smarta“. U Napulju je svaki auto polupan i spreda i otpozadi. Kada parkiraju, prvo udare onog ispred, pa malo onog iza. I eto slobodnog mesta. 

         ’Napolitanstvo’ podrazumeva redak smisao za humor i ironiju. ’Previše lepote, previše poezije, previše mora, previše Posilipa, previše Vezuva, previše ljubavi’. Buntovništva iznad svega. Ipak, fudbal je tamo fudbal, pogotovo kada dođe do susreta sa tradicionalnim rivalom „Juventusom”. 

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

Nebojša Petrović