Sport


Džoker nežnog
srca

Gotovo iznenada, s početkom godine, lice i ime ovog mladog Somborca, postalo je najtraženije i najčešće objavljivano na društvenim mrežama i u medijima. Ovde prate svaki korak košarkaša koji je nadmašio uspehe “naših Amerikanaca” Vlada Divca i Predraga Stojakovića, nazivaju ga “novim Novakom Đokovićem”, a u Denveru ga saigrači, treneri i navijači obožavaju
01 nikola jokic

Brzina kojom se Nikola Jokić vinuo među najveće zvezde svetske košarke iznenadila je i njega samog, a kako ne bi njegove prijatelje, rodbinu, trenere,  medije ili ovdašnje ljubitelje tog sporta.

         Mladog Somborca, koji je u februaru proslavio 22. rođendan, već nazivaju “novim Novakom Đokovićem”, ne samo zbog srčanosti i maštovitosti kojima se bori za loptu na terenu, već i zbog prirodnog šarma i spontanosti, zbog čega je već sada postao idol mladih.

         Već sada? Netačna formulacija! Pravilnije bi bilo – još onda! Još onda kada je pre neku godinu, kao igrač “Mega vizure” iz Beograda,  posle jednog meča u Sremskoj Mitrovici, dao toliko autograma okupljenim obožavaocima da je dobio upalu tetive desne ruke zbog čega nedelju dana nije mogao da igra! A još nije bio svetska zvezda, junak ekipe “Nagets” iz Denvera i, verovatno, već najuspešniji naš igrač u američkoj profesionalnoj košarci svih vremena. Sve to posle nepune dve sezone provedene među bajkovitim planinama Kolorada.

         Ne bi bilo zgodno i ovom prilikom zamarati čitaoce neverovatnom statistikom i oborenim ličnim i tuđim rekordima koji prate svaku odigranu utakmicu Nikole Jokića, tek on je nadmašio i Divca i Miličića, pa čak i Stojakovića, postigavši nekoliko uzastopnih tripl-dabl uspeha na utakmicama, što se veoma retko događa: to je, zapravo, takav učinak igrača kada u tri od pet mogućih statističkih kategorija ima dvocifrene učinke – recimo deset poena iz koševa, deset asistencija i deset skokova.

         Ma, da vas ne zamaramo, on je jedno čudo, košarkaš koji se sada nalazi na petom mestu u SAD po važnosti za klub u kome igra, koji je svojom originalnošću na parketu doprineo da tamošnji sportski komentatori uvedu izraz “srpski stil igre”, koji na terenu može da igra na svim pozicijama, zbog čega su i treneri zbunjeni. Ne mogu da objasne Nikolinu nepredvidivost, to  što uopšte nije ljubomoran pa loptu rado dodaje saigračima, isto koliko rado voli i da je ubaci u koš. Zato je, pored ostalog, voljen u svom timu i koristan ekipi za koju igra.

         A ono što je najzanimljivije, Nikolin put do uspeha je sasvim netipičan, slaže se i Miodrag– Miško Ražnatović, jedan od najboljih evropskih košarkaških agenata, koji je i otkrio Jokića i obezbedio mu put u američku profesionalnu košarku.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

Srđan JOKANOVIĆ