Sport


Glasam samo za
– penal !

06 sport

Marko Van Basten je uznemirio fudbalsku planetu. Trostruki osvajač „Zlatne lopte“ dobio je zaduženje od predsednika FIFE Đanija Infantina da osmisli izmene i dopune koje bi unapredile fudbalsku igru. Ova legenda holandskog fudbala i član najslavnije generacije u istoriji Milana ozbiljno je shvatio posao i već na prvom koraku šokirao javnost.

– Sećam se seminara selektora koji je FIFA organizovala ’94. u Americi – počinje priču za ”Ilustrovanu Politiku” jedan od najpriznatijih srpskih stručnjaka Bora Milutinović. – Još tada su nam predložili određene promene u Pravilima igre, ali je reakcija bila negativna. Čisto sumnjam da će i ovoga puta biti konkretnih akcija. Internacionalni bord veoma teško aminuje predloge i verovatno postoji razlog zašto je tako.

Učesnik pet Mondijala sa pet različitih reprezentacija. Teško da na planeti postoji kompetentnija osoba za razgovor na ovu temu.

– Mene zanima zašto u toj Komisiji koja predlaže izmene i dopune nema trenera koji su ostavili pečat u svetskom fudbalu? Tu mora da bude mesta za jednog Biljarda. Ili za Karlosa Alberta Pareiru koji je, poput mene, bio na pet završnih turnira.

Ukidanje ofsajda. Penal sa 25 metara. Pet ličnih. Efektivno vreme. Narandžasti karton. Meč na četvrtine. Samo neki od ’bisera’ Marka van Bastena.

 – Od svega toga, glasam samo za penal. Deluje mi zanimljivo, jer bi tehnički kvaliteti igrača došli više do izražaja. Amerikanci su to imali ranije, ali je ukinutio. Meni nešto drugo smeta, ali vidim da to niko ne uzima u razmatranje.

Opa. Ovo već ima smisla. Istinska trenerska legenda svakako ima legitimno pravo da predloži amandman.

– Znate li ko je najodgovorniji za rezultat utakmice?

Uglavnom trener.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

Nebojša Petrović