Sport


Iz poštovanje
prema fudbalu

06 fudbal

On ima nešto u svom trenerskom DNK. Nije ga Radomir Antić slučajno kooptirao u stručni štab na trijumfalnom putu ka Južnoj Africi. Pun energije i entuzijazma koje zarazno širi na sredine u kojima radi. To je u najkraćem Marko Nikolić, aktuelni strateg „Partizana”.

Sa njim na klupi, „Vojvodina” je svojevremeno stala uz rame sa beogradskim velikanima, da bi onda „Partizan” bio prvi i ušao u Ligu Evrope. Njegova naredna stanica, ljubljanaska „Olimpija” bila je na putu oporavka sa ciljem da postane ozbiljan evropski projekat. Autoritativnog stava, liderskog držanja, Marko je predodređen za ulogu trenera. Ne gradi on svoj stil čitanjem literature ili kopiranjem i usvajanjem filozofije drugih poznatih stručnjaka. Znanje stiče kroz rad, koji se graniči sa fanatizmom. Stil mu je rezultat sopstvenih životnih iskustava. Usklađen sa opštim principima i generalnim pogledom na životnu filozofiju.

 - Ne verujem u karte – kaže Marko.- Priznajem samo rad, poštenje i častan odnos prema svemu u životu. Karte služe samo da se prekrati vreme u karantinu.

I da se odigra naš Tarot. U sistemu 4-4-2. Bez izmene, jer pravi treneri imaju puno poverenje u one kojima su dodelili ulogu startera:

BES – DRUŠTVENE MREŽE, SEKS, PUTOVANjA, RELIGIJA – HRANA, KNjIGA, PORODICA, NOVAC – MODA, IDOLI.

BES

- Ne znam otkud to na poziciji golmana. Generalno, moji igrači nisu besni. Ako prebacimo na životni nivo, bes nikada nije dobra opcija. Ni metod za rešavanje problema. Obično se javlja u impulsivnim, neprijatnim i stresnim situacijama. To je siguran put u poraz i vodi u srozavanje ličnog ugleda. Naravno, živi smo ljudi. Umem i ja da pobesnim. Imao sam jedno iskustvo u Sloveniji, kada je pet sekundi van kontrole moglo skupo da me košta. Od tada, strogo vodim računa.

DRUŠTVENE MREŽE
- Iskren da budem, niti ih koristim, niti imam lepo mišljenje o njima. Nadam se da imam pravo na takvo opredeljenje. Svestan sam vremena u kome živimo i da su internet statusi sastavni deo života. Naročito kod mladih. Mogu da budu korisne u smislu razmene informacija. Kako u vašem, tako i u mom poslu. Osnovna ideja zbog koje su nastale, a to je da olakšaju komunikaciju, otišla je u potpuno pogrešnom smeru. Ljudi su se otuđili jedni od drugih i ja sam izrazito protiv toga.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

Nebojša Petrović