Sport


Ko je doveo
Fišera u Beograd

Susret Zite Rajčanji i Janoša Kubata pre 25 godina označio je početak dogovora o revanš-meču u našoj zemlji neporaženog svetskog šampiona i Borisa Spaskog posle dve decenije dobrovoljnog izgnanstva ćudljivog Amerikanca
04 fiser

Drugi jun 1992. godine nesumnjivo će biti upamćen kao jedan od najvažnijih datuma u istoriji srpskog šaha. Toga dana odlučeno je da zbog sankcija UN naši timovi ne učestvuju na Olimpijadi u Manili. Ali, nasuprot tome, sudbinski tokovi još jednom su se narugali nepravdi. Jer, istog popodneva dogodio se susret koji je označio početak dogovora o senzacionalnom rušenju jednog od najvećih mitova HH veka. Dobrovoljnog izgnanstva – Roberta Fišera!

Meč baš u našoj zemlji odakle će svi svetski mediji morati da objave afirmativnu vest, mada su se u to vreme većina od njih gotovo takmičila da o nama pišu zlurade, negativne komentare.

Ova uzbudljiva storija počinje ispred beogradskog hotela „Slavija”, gde je specijalni autobus za vožnju do Budimpešte bio ispunjen gotovo do poslednjeg mesta. Pored nacionalnih timova šahista i šahistkinja, na dugo putovanje ka Filipinima krenuli su i članovi stručnih štabova, funkcioneri, novinari i turisti. Kao što je uobičajeno u takvim prilikama, vladalo je dobro raspoloženje, bezbrižnost.

Na samo nekoliko kilometara pre Subotice, pored neke ledine, autobus se neočekivano zaustavio. Ulaze Ivan Sedlak, član rukovodstva ŠS SRJ i još dvojica namrgođenih zvaničnika. Kratko razgovaraju sa selektorom Borislavom Ivkovom, pa potom saopštavaju svima:

– Naše ekipe zbog sankcija ne mogu da igraju na Olimpijadi! Svi igrači, sekundanti i saradnici neka pređu u drugi autobus. Odatle će na ručak, pa nazad u Beograd. Izveštači i ostali putnici za Manilu, neka ostanu, odmah nastavljaju ka Budimpešti.

Apsolutni šok! Neverica da ne dozvoljavaju učešće drugoj svetskoj šahovskoj naciji. Pri tom je Filipinac Florensio Kampomanes, predsednik FIDE, naš osvedočeni prijatelj, prethodno javio telefonom poruku:

– Samo vi dođite, ja ću sve da sredim.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

Dragoljub Joksimović