Sport


Lasta koja je
ispisala istoriju

Opet on. Što ga više vređaju, to je nemilosrdniji. Kristijano Ronaldo. Ne postoji brutalniji ’ubica’ golmana u dosadašnjoj istoriji fudbala. Dopijetom u Kardifu na finalu Lige šamiona („Real” iz Madrida – torinski „Juvenstus”) zaokružio je cifru od 600 golova u karijeri! Dečko ili momak sa druge planete.
04 sport

Madridski „Real” je 3. juna 2017. po 12. put šampion Evrope. Prvi je uspeo da odbrani tron u Ligi šampiona. „Kraljevski klub” je te večeri bio na krilima Kristijana Ronalda, koji je svojevremeno bio na korak od prelaska baš u  „Juventus”! Sudbina. Ludi fudbalski svet. Ali, vratimo se u...

Bio je oktobar 2002. Poznati trener Đani Di Marcio koji je danas zaposlen u torinskom klubu („Juventus”) kao skaut za igrače iz inostranstva, pratio je utakmicu portugalskog prvenstva „Sporting” – „Belenenseš”. Poslali su ga da pogleda Kvarežmu, a video je nešto sasvim drugo. Čudo neviđeno. Klinca koji se poigravao sa štoperima gostujućeg tima. Još pod svežim utiskom impresivne partije Ronalda, Di Marcio iste večeri podnosi raport svojim pretpostavljenima i zakazuje hitan sastanak sa majkom portugalskog fudbalera. Marija Dolores daje zeleno svetlo i mali Kris je dva dana kasnije već na lekarskim pregledima u Italiji. Sve je bilo spremno za potpis ugovora i promociju velikog pojačanja. Međutim...

Ovaj transfer snova podrazumevao je selidbu Marsela Salasa u suprotnom smeru. Ali, Čileanac ni da čuje za trampu. Osladio mu se život na „čizmi“ i Lisabon nije dolazio u obzir. Uzalud su čelnici „Juventusa” klečali i preklinjali. Nudili su čak pet miliona pride uz Matadora, samo da Ronaldu navuku crno-beli dres. Na kraju, ništa od svega.

Godinu dana kasnije Ferguson kešira 12,24 miliona funti i Portugalca odvodi u „Mančester junajted”. Salas istog leta napušta „Juventus” i odlazi u „River Platu”, da bi se već 2005. vratio u Čile i postao član „Univerzidada”. Šta mislite, ko je umesto Salasa doveden u „River“ da trese protivničke mreže? Gonzalo Iguain! Čuveni ’Mister 90 miliona’. Isti onaj koji se prošle subote u dresu „Juventusa” na stadionu „Milenijum“ nije video tokom 90 minuta borbe sa „Realom”. Ah, putevi fudbalski su često čudni i nerazumljivi. Sitni detalji menjaju sudbinu. Da je, recimo, Salas bio malo fleksibilniji, možda ni „Juventus” ne bi navukao kompleks finalnih mečeva Lige šampiona.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

Nebojša PETROVIĆ