Sport


Naš junak u
hramu košarke

05 jokic

Bilo je potrebno samo 48 časova da mladi Somborac Nikola Jokić, NBA zvezda u usponu (19. februara proslavio 22. rođendan), rušeći odbranu ”Njujorka”, a zatim šampionskog ”Klivlenda”, oduševi ne samo navijače svog ”Denvera”, već i one druge u čuvenoj njujorškoj areni „Medison skver garden”. Nedugo zatim, u novom meču zaredom, u  „Kviken Loans Areni”, dovedi u pitanje pobedu domaćeg favorizovanog rivala. Ipak, u duelu sa šampionom iz ”Klivlenda”, upečatljivo je što je nadigrao do sada nepobedivog i aktuelnog ”kralja košarke”, slavnog NBA šutera Lebrona Džejmsa, koga je, uzgred rečeno, čak tri puta ”preselio” na – klupu!

Američki mediji su posle dve sjajne igre Jokića jednoglasno zaključili da se u proteklih desetak godina u NBA nije pojavio „tako hrabar, trezven i inteligentan Evropljanin”! Televizijski kanali su preplavljeni njegovim majstorijama, rampama, koševima i, pre svega, fantastičnim asistencijama, iako je visok čak 2.11 m. Za samo dve godine izrastao je u velemajstora igre pod koševima, a da je bilo malo drugačije  i poštenije, zasluženo bi se našao i na minulom Old staru. Ali, za njega ima vremena. Dokazaće se već on u toj prestižnoj NBA reviji. Jokić, inače, imponuje ponašanjem, dečačkim osmehom, načinom na koji  igra košarku... Jednostavno, pleni gde god da se pojavi.  

Majkl Miler, jedan od mentora mladog Srbina u ”Denveru”, upitan da li primećuje „kako protivnici postaju grublji u duelima sa dečakom koji demonstrira sve blistavije partije”, nije krio lično oduševljenje samim tim što značajno utiče na orlovske letove našeg košrakšaa u njegovoj kratkoj, ali već procvetaloj karijeri:

 – Svakako da razumem njihov bes i želju da osujete Jokića, jer na drugi način ne mogu da ga zaustave. On već igra na ol star nivou! Sada je u skauting izveštajima, ali mu to ne smeta da Njujork napusti sa fantastičnih 40 poena i da protiv šampionskog ”Klivlenda” postigne 27 poena, što retko kome polazi za rukom. Drago mi je i to što se ne žali na praktično svakodnevno igranje, već ističe da je to njegov posao: da bude sve bolji i efikasniji. Kad se u tim uključi i Mejson Plamli, mladi Somborac će postati još ubojitiji...

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

Miša VASILjEVIĆ