Sport


Ne smeta mi
hvalisanje Tadića

06 sport

Ko kaže da se svaka Nova godina čeka u istom raspoloženju? Pitajte Radovana Ćurčića kako se osećao u predvečerje 2015. Ispod jelke je blistala ’Zlatna lopta FSS’, dok se u daljini širio horizont trenerskih ambicija i novih podviga na klupi srpskog nacionalnog tima.

Samo godinu kasnije, novogodišnja žurka pretvorila se u bal vampira, sa zloslutnim prizvucima neizvesne budućnosti. Ovih dana, posleprazničnu atmosferu u domu bivšeg selektora ne može da poremete ni glasine da bi ponovo mogao da se vrati na Terazije i dobije u ruke ono što mu je svojevremeno oteto u najslađem trenutku – kormilo generacije do 21 godine i privilegiju da sa biserima srpskog fudbala učestvuje na završnom turniru Evropskog prvenstva. O tome nam za ”Ilustrovanu Politiku” kaže:

–Posle 13 godina neprekidnog rada, uželeo sam se odmora. Ova šestomesečna pauza bila je od izuzetne koristi i veoma mi je prijala. Sada sam spreman i oran za nova iskušenja. Iskreno, osećam još veću želju za dokazivanjem nego ranije. Pratim šta se dešava i čekam pravu ponudu. Nisam razmišljao o mogućnosti povratka u FSS. Tamo su došli novi ljudi koji su uspostavili svoj sistem i znaju u kom pravcu idu. Verovatno imaju i ljude na koje žele da se oslone. Malo ste me zatekli pitanjem jer za sada ne vidim sebe u toj priči.

Dugo je bio u sistemu. Skoro pet godina. Što kao vršilac dužnosti, što kao glavni protagonista. Svaki savet osobe sa tolikim iskustvom može da bude od neprocenjivog značaja. Naravno, onima koji žele da čuju:

– Mislim da je u ovom trenutku najvažnije da se angažuje stručnjak na duže staze. Neko ko će sa tim momcima nastaviti posao i posle šampionata u Poljskoj. Mlada smo ekipa i mnogo je tu igrača koji imaju pravo nastupa i u narednom kvalifikacionom ciklusu. Potpuno je druga slika kada oni znaju da će ih taj isti trener voditi još dve godine. Onda je i atmosfera zdravija i pozitivnija. Šest meseci je kratak period da bi se ideje sprovele u delo. Ugledajmo se na druge. Mislite da Nemci drže Horsta Hrubeša već 16 godina na funkciji selektora mlade reprezentacije zato što nemaju bolju opciju? Naprotiv, oni imaju viziju.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

Nebojša Petrović