Sport


Pravi igrač u
pravom klubu

06 sport jovetic

Fotografija, taj digitalni zapis stvarnosti, može ponekad da vam promeni život. Samo jedna. I to crno-bela.

Majsko popodne ’96. Posle svega 15 minuta finala Lige Kasildense u Čileu, isključen je trener Alumnija. Razlog? Preterano gestikuliranje pored klupe i konstantno urlanje na sudiju. Stadion Olaeta nema tribine i temperamentnom strategu ostaje samo jedna solucija. Krošnja obližnjeg drveta. Tu, među granama i lišćem, nastavlja da deli instrukcije i učestvuje u igri. Sa još većim žarom i energijom. Onako proćelav, u crnoj majici, sa naočarima za sunce. Prizor kome je teško odoleti. Naročito ukoliko ste profesionalni fotoreporter u listu ’Kapitol’ iz Rozarija. Serđo Toriđino nije oklevao. Aparat je škljocnuo i dao znak za početak jedne divne fudbalske priče.

– Ha-ha-ha. Nisam imao pojma da je i tako umeo da vodi utakmice – oduševljen je fudbaler ”Sevilje” Stevan Jovetić harizmom svog sadašnjeg trenera Horhea Sampaolija u razgovoru sa našim reporterom i svom prvom intervjuu za neki srpski medij od kako je ponovo promenio klupske boje – Ništa me ne iznenađuje. Radi se o fantastičnom stručnjaku koji je manijakalno posvećen ofanzivnom fudbalu. Zato smo i našli zajednički jezik.

Brojke govore o toj napadačkoj revoluciji. ”Sevilja” ima 13 bodova više u odnosu na isti period prošle sezone. Druga je na tabeli sa bodom zaostatka za ”Realom”, a ne sedma kao pre godinu dana sa 39 bodova manje od ”Barselone”. Posle 19 kola ima treći najbolji napad u Ligi, iza ”Reala” i ”Barse”. Tu je razlika najdrastičnija – 24 gola kod Emerija (prethodnog trenera ”Sevilje”), 42 sa Sampaolijem.

– Tek sam dve nedelje u klubu, ali više i ne sumnjam da sam napravio pravi potez. Početak je kao iz snova. Gol u Kupu protiv ”Reala”, samo tri dana kasnije još jedan protiv istog kluba, ali pobedonosni, i to u 93. minutu. Fantastično. Nije mala stvar staviti tačku na seriju jednog ”Reala”. Nisu znali za poraz 40 mečeva. Osećaj je neopisiv. Zatim i asistencija protiv ”Osasune” u jednoj izuzetno teškoj utakmici protiv tima koji se svim silama bori za opstanak. Nisam mogao da poželim bolju dobrodošlicu.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

Nebojša Petrović