Sport


U srcima
navijača

05 sport

On je jedini sa dva trofeja u Kupu Srbije, a da ih nije osvojio u dresovima „Zvezde” i „Partizana”. On je tresao mreže „Čelzija” i „Atletika” u Ligi šampiona. On je postigao preko 140 golova u elitnom rangu srpskog fudbala. On je ostao u srcima navijača svih klubova za koje je nastupao tokom karijere. On je vanserijskom golgeterskom njuhu dodao nesporne ljudske kvalitete. On je Nenad Mirosavljević. Jedna od najskromnijih i najvrednijih ličnosti srpskog fudbala i prvi učesnik nove rubrike kolumniste „Ilustrovane Politike“, Nebojše Petrovića.

Slovo po slovo. Možda ih je 30 nedovoljno da obuhvate celu karijeru. Ali sasvim dovoljno da otkriju neku novu anegdotu.

A – Apoel

„Zar može nešto drugo da padne na pamet. Klub u kome sam doživeo vrhunac i proveo najlepše trenutke karijere. Učešće u Ligi šampiona, golovi protiv „Čelzija” i „Atletiko Madrida”. Mečevi sa „Portom”. Za dlaku smo ostali bez plasmana u nokaut fazu. „Atletiko” je zauzeo treće mesto zahvaljujuću boljoj gol razlici i te sezone osvojio Ligu Evrope“.

B – Bangor siti

„Velški amateri na koje sam naleteo sa Sartidom u kvalifikacijama za Ligu UEFA. Veče pre utakmice, igrali smo karte u hotelu i novinar „Žurnala“ Zoran Stojadinović, koji je bio u našoj pratnji, pitao je neobavezno šta očekujemo. Odgovorio sam kao iz topa da sigurno pobeđujemo. On je to raspalio u novine sa podnaslovom ’Mirosavljević savetuje kladioce’ i naslovom ’Igrajte na Sartid’. Izgubili smo 1:0, u revanšu slavili sa 2:0 i prošli dalje. Dan kasnije stiglo je pismo u klub, adresirano na moje ime. Sa tiketom i isečkom iz novina u koverti. Čovek je samo tu utakmicu promašio za novac. Srećom, nije bila neka velika suma“.

V – Vesindario

„Moj drugi klub u Španiji. Lični izbor da odem šest meseci na Kanarska ostrva. Spojio sam lepo i korisno“.

G – Gol

„Opsesija čitavog života. Nisam imamo neke tajne. Čak ni specijalni ritual pre utakmice. Svaka nova utakmica bila je nešto posebno. Nema najdražeg gola. Ako bih morao da biram, onda taj na Stamford Bridžu za 2:2 protiv „Čelzija“ u grupnoj fazi Lige šampiona. Protiv „Barse“ smo izgubili 3:1, ali gol Viktoru Valdezu ostaje urezan u sećanju. Dok su bili mali, sinovi su me često pitali kako je to radovati se pored Mesija, Etoa, Ronaldinja, Pujola, Deka...“.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

Nebojša Petrović