Svet


Berlin sve dalji
od Vašingtona

02 lea

Govor koji je nemačka kancelarka Angela Merkel održala posle dva važna susreta u Evropi sa Donaldom Trampom, izazvao je lavinu reakcija u svetu. Jedni su ga označili kao prekretnicu u odnosima Zapada i Sjedinjenih Američkih Država, dok su drugi pozivali na uzdržanost, jer je Nemačka u predizbornoj kampanji. Tako je njena rečenica (u kojoj se direktno ne pominje američki predsednik) da su “ na neki način prošla vremena kada smo kompletno mogli da se oslonimo na druge”, obišla svet.

 Mediji, posebno američki, izveštavaju da je reč o kraju jedne ere, da je to početak novog poglavlja u američko-evropskim odnosima. Tako je “Njujork tajms” napisao: “Čini se da je došao kraj jedne ere u kojoj su SAD vodile, a Evropa pratila”, a “Vašington post” dodaje da “Merkelova otpočinje novo poglavlje u američko-evropskim odnosima”. Predstavnici demokrata i republikanaca su se različito izjasnili. Demokratski senator Adam Šift žali zbog prekida posebnih odnosa Vašingtona i Berlina, i kaže da je žalosno da Tramp takvu svoju evropsku turneju naziva uspehom. Pristalica Trampa, komentator Bil Mičel, napisao je na tviteru: “Merkelova, junakinja levice i katastrofa za Evropu, kaže da ne može da se osloni na Trampa. Fantastično. On je prepreka njenoj galopirajućoj gluposti”

Čuju se i glasovi da je to, uprkos činjenici da Angela Merkel veoma pažljivo bira reči i vodi računa o njihovom značenju i poruci, ipak samo govor u predizbornoj kampanji za izbore koji će se održati u septembru u Nemačkoj.

Donald Tramp se na svom prvom putovanju u inostranstvo kao predsednik prošle sedmice u Briselu susreo sa predstavnicima svih članica NATO. Sastanak je bio praćen sa velikom pažnjom i očekivanjima, jer je Tramp u predsedničkoj kampanji govorio da je zapadna vojna alijansa NATO zapravo prevaziđena. Posle posete generalnog sekretara Alijanse Stoltenberga Vašingtonu, Tramp je promenio retoriku, ali je ostalo nejasno kako novi američki predsednik vidi sadašnju ulogu NATO-a. Osim što je na sastanku grubo odgurnuo crnogorskog predstavnika na skupu da bi izašao u prvi plan na grupnoj fotografiji, Tramp je naljutio mnoge članice kada im je otvoreno održao lekciju o čuvenih dva procenta BDP-a kojim bi sve članice trebalo da doprinose budžetu NATO-a. Mnoge članice ne izdvajaju taj iznos iz više razloga, ali su se obavezale da to učine u skoroj budućnosti.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

LEA KUMER-VASILjEVIĆ