Svet


Bliži li se
sudnji dan

Aktuelno tramp
Donald Tramp je učinio mnogo toga do sada neviđenog i neočekivanog. Pre svega postao je predsednik Sjedinjenih Američkih Država, uprkos svim prognozama i istraživanjima. I već prvog dana je uz pomoć dekreta počeo da ispunjava, za mnoge veoma kontroverzna, predizborna obećanja. Ima još nešto neobično što mu je takoreći odmah pošlo za rukom, a nije se desilo poslednjih decenija nijednom od prethodnih pet američkih predsednika. Uspeo je da u najkraćem mogućem roku, za samo osam dana, postane osoba čije postupke većina američke javnosti ne odobrava. I ne samo američka javnost, već su i mnogi tradicionalni saveznici Vašingtona otvoreno ili uvijeno izrazili zabrinutost zbog dolaska Trampa na vlast. A ozbiljni naučnici su objavili da se svet u toku prošle godine približio apokalipsi zbog smanjene bezbednosti u svetu i izjava novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa.

 

Ali, krenimo redom. Uobičajeno je, ne samo u SAD, da se svakom novoizabrnom predsedniku ili vladi daje 100 dana poštede. Za to vreme se može videti u kom smeru se kreće nova garnitura na vlasti, da li ispunjava očekivanja ili je na putu da razočara svoje birače.

 

Od predhodnih pet američkih predsednika Bil Klinton je držao rekord od 573 dana kada je njegovo neodobravanje u javnosti dostiglo više od 50 osto. Prema istraživanju renomirane agencije za ispitivanje javnog mnjenja Galup, Donaldu Trampu je trebalo samo osam dana da dostigne 51 procenat nepopularnosti. Apsolutni rekord do sada. Kod Baraka Obame je to trajalao nešto duže, 936 dana, a Džordžu Bušu Mlađem bilo je potrebno 1205 dana.

 

Već prve nedelje Tramp je izdao nekoliko izvršnih uredbi koje su izazvale zabunu i proteste ne samo u SAD već i širom sveta. Njegova zabrana ulaska državljanima sedam većinski islamskih zemalja (Iran, Irak, Sudan, Libija, Jemen, Somalija i Sirija) izazvala je proteste i pometnju na mnogim aerodromima širom Amerike i sveta.

 

Usledilo je povlačenje Obamine uredbe o zdravstvenom osiguranju za milione siromašnih Amerikanaca, povlačenje iz međunarodnih trgovinskih ugovora, obećanja za početak gradnje zida na granici sa Meksikom, napao je medije zbog (tačnog) izveštavanja da je na njegovoj inauguraciji bilo manje ljudi nego na Obaminoj, nazvavši ih „opozicijom“, izazvao pometnju na Bliskom istoku (i odobravanje desničarske vlade u Izraelu) najavom da će američku ambasadu prebaciti u Jerusalim, što je protivno međunarodnom statusu ovog grada. Uz to izazvao je Kinu nagoveštajima da će priznati Tajvan, koji Kina smatra delom svoje teritorije. To nije kraj spiska. Upravo je na redu predlog za izbor vrhovnog tužioca Nejla Gorsiča, čiji izbor ne podržava liberalna javnost, a Demokrate obećavaju da će mu u Kongresu i Senatu zagorčati život. Jer i pored većine koju Republikanci imaju u ova dva doma, potrebna je saglasnost i pripadnika opozicione partije za izbor kandidata koje je predložio Tramp.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)


 

LEA KUMER-VASILjEVIĆ