Svet


Dekan iz
Srbije

02 zena dekan u usa

Beograđanka Gordana Pešaković je prva i sada jedina Srpkinja koja je postala dekan nekog fakulteta u SAD. Bar tako tvrdi njen otac Milentije Pešaković. Inače, Gordana je doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu maja, 1993. godine, zatim je dobila tromesečnu stipendiju i u jesen te godine otišla na usavršavanje ekonomskih analiza na Univerzitetu Argosy  na Floridi.   

         - Kada je krajem 1993. godine Gordana obrazlagala zadatu temu pred kolegijumom profesora Univerziteta Argosy na kome je specijalizirala, posle  njenih obrazloženja usledili su dugi aplauzi profesora–priča njen otac Milentije. -Onda joj je prišao rektor, stavio joj ruku na rame i rekao: 'Koleginice, Vi odlično poznajete problematiku kojom se bavite, odlično govorite engleski jezik, ono što znate umete da kažete jasno i da dobro obrazložite. I što je za nas, Amerikance, posebno važno, sve to umete da saopštite na duhovit, pomalo šaljiv način. To znači da umete da držite pažnju slušalaca, a tako se gradivo lakše i duže pamti. Mi imamo jedan predlog za Vas. Nudimo Vam odmah katedru i da postanete naš stalni član'.

         Gordana se posle toga telefonom konsultovala sa ocem koji živi u Beogradu.

         -Rekao sam joj: 'Gordana, sine, prihvati ponudu, to je veliki izazov za tebe i siguran sam da će biti sve u redu.’

         Kada je postala profesor na fakultetu, Gordana je predavala u početku osobama koje su već imale fakultetsku diplomu, ali su pohađale kurseve za pripremu magistarskih i doktorskih teza. Polovina njih su državljani Amerike, a ostali su žitelji drugih zemalja, najviše Latinske Amerike i Azije. Gordana je, bez obzira na funkciju dekana, i dalje profesor- predavač na ovom fakultetu.

         -Dok je studirala u Beogradu, Gordana je završila specijalistički kurs na univerzitetu u Monpeljeu u Francuskoj– kaže još njen otac Milentije.- Govori engleski i francuski, a služi se ruskim i španskim jezikom.

         Iako je poslovno vezana za Ameriku, ili bolje reći svet, Gordana je, koliko joj to obaveze dozvoljavaju, prisutna i u domovini.

         - Spomenik “Beogradski čitač” podignut u čuburskom parku u Beogradu, decembra 2015. godine, uglavnom je Gordanina zasluga–priča još Milentije.- Takav spomenik kasnije je podignut i u Pančevu. A prošle godine uz velike svečanosti i objave u medijima takav spomenik je podignut na Floridi blizu Orlanda. Srpska pravoslavna crkva na Floridi oko toga se dosta angažovala i ta svetkovina je bila masovno posećena.

          Na poslednjem Sajmu knjiga u Beogradu Gordana je promovisala svoju sedmu knjigu pesama. Objavila je i obimnu knjigu putopisa i reportaža iz više od 30 zemalja Južne i Severne Amerike, Azije, Afrike i Evrope. Bila je, ili je još uvek, predavač – gostujući profesor na univerzitetima u Argentini, Čileu, Indiji, Kini, Tajlandu, Tajvanu, Kirgiziji i Srbiji.

I. P.