Svet


Filantrop i vladar
iz senke

Aktuelno rokfeler

Dejvid Rokfeler, član jedne od najpoznatijih američkih porodica, napustio je ovaj svet u 101. godini. Bio je institucija. Uticao je na mnoge sfere života i oblikovao ih. Izreku “noblless oblige” (plemstvo obavezuje) shvatao je ozbiljno i svoje bogatstvo koristio da oplemeni i vrati nešto društvu i zajednici. To se najviše može videti u njegovom filantropskom radu. Rokfelerov centar i Muzej moderne umetnosti (MOMA) dve su institucije bez kojih je sada nemoguće zamisliti njegov rodni grad Njujork, a posebno Menhetn. Na imanju koje je pripadalo njegovoj porodici sagrađeno je sedište Ujedinjenih nacija. Bio je predsednik poznate “Čejs Menhetn banke”, koju su zvali Rokfelerovom bankom iako je njegova porodica posedovala samo pet odsto akcija. Prvi je osnovao predstavništva ove banke u inostranstvu. Dejvid Rokfeler bio je jedan od suosnivača 1973. godine, čuvene Trilaterale. Za to vreme se vezuje početak globalizma, a ideja potiče od čuvenog američkog milijardera. Odatle potiče i njegov veliki, ali u javnosti neeksponirani, uticaj na važne političke i ekonomske događaje u svetu.

 

Odbijao je javne političke funkcije koje su mu nuđene. To mu nije smetalo da svuda gde je putovao bude primljen sa počastima rezervisanim za predsednike država. Nije imao problema da posluje sa diktatorima, despotima i predsednicima nedemokratskih režima. Sretao se sa egipatskim predsednikom Anvarom Sadatom, sovjetskim predsednikom Leonidom Brežnjevim, kao i liderom Kine Ču En Lajom. Govorio je: „Malo ljudi u ovoj zemlji je srelo toliko stranih državnika kao što sam to učinio ja“.

 

Posle njegove smrti mediji su najveću pažnju posvetili njegovom filantropskom radu. To i jeste impresivna priča. Njegova majka osnovala je 1929. godine MOMU, a 1940. Dejvid Rokfeler je zamenio majku na mestu predsednika ove institucije moderne umetnosti. Uspevao je da pridobije bogataše koji su sakupljali vredna umetnička dela. Godine 1968. osnovao je sindikat, grupu ljudi, u koju je bio uključen i njegov brat Nelson, i nagovorio ih je da otkupe kolekciju modernih slika koja je pripadala američkoj spisateljici Gertrudi Štajn, koja je pak znatni deo života provela u Parizu. Porodica Dejvida Rokfelera poseduje značajna umetnička dela kao što su slike Sezana, Gogena, Matisa, Pikasa. Mnoge od njih su trajno pozajmljene da budu izložene u MOMI. Dejvid Rokfeler je ostavio impresivnu umetničku kolekciju koja se sastoji od 15.000 umetničkih dela, od kojih su mnoga bila izložena u njegovim kancelarijama na 56. spratu „Rokfeler centra“

(Opširnije u našem štampanom izdanju)


 

LEA KUMER-VASILjEVIĆ