Svet


I POTERNICE
I ZAVISNOST

Aktuelno politika

I posle sedam godina iz Brisela slušamo gotovo istu priču: dve strane su se dogovorile da je dijalog (ipak) najbolje rešenje, a da će se prilikom sledećeg susreta konkretnije dogovoriti o tome šta će i kako će učiniti da bi se odnosi između države Srbije i njene južne pokrajine normalizovali.

Taj odnos se normalizovao tako i toliko da umalo da jedan voz, doduše veoma sugestivnog spoljnog i unutrašnjeg izgleda, nije doveo do razmene vatre između neuniformisanih Srba i specijalno opremljenih specijalaca Albanaca, koja bi očas posla zapalila ovaj deo Balkana, žešće i na širem prostoru (Srbija, Kosmet, Makedonija) nego u prošlom veku. Zato je za energičnu šeficu EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiku Mogerini fantastičan uspeh što je uopšte za jednim stolom okupila najviše predstavnike Beograda i Prištine, čime je zaista učinila da tenzije u regionu splasnu. Uostalom, nije li mir najvažnije pitanje svih pitanja.

         Iako su obe strane ovoj Italijanki dale čvrstu reč da će se odreći strasne retorike, a nadasve odluka proizišlih iz uzavrelih strasti, a ne iz hladne glave, Prištevci su odmah pogazili besu! Tačnije, čim su joj videli leđa. Ne prvi, a sasvim je izvesno, ni poslednji put. 

         Dijalog Beograda i Prištine, između predstavnika različitih nivoa vlasti, traje od 8. marta 2011. godine, kada je u Brisel, kod Mogerinijine prethodnice  Ketrin Ešton, iz Beograda stigao  Borislav Stefanović „sa punim koferom dobrih i novih rešenja“, a iz Prištine doputovala  Edita Tahiri s namerom da „tehničkom dijalogu između države Kosovo i države Srbije pristupi konstruktivno i otvorenog duha“. Dve godine kasnije, početkom februara, u prestonici Belgije i (nezvanično) Evropske unije predsednik Srbije Tomislav Nikolić prvi put se sreo sa nekim koji nosi titulu predsednika Republike Kosovo. Tada je Atifeti Jahjagi, kao i sad, četiri godine kasnije Hašimu Tačiju, predsednik Nikolić rekao da insistiranje prištinske strane da Srbija svoju južnu pokrajinu prizna kao nezavisnu državu ne vodi normalizaciji odnosa. Premijer Aleksandar Vučić je ovog puta dodao, da osim što priznanje ne dolazi u obzir, ne dolazi u obzir ni odustajanje od poternica, odnosno od gonjena ratnih zločinaca.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

M. STAMATOVIĆ