Svet


Katar potpuno
izolovan

02 lea

Prebogata, mala država Zaliva, Katar, odjednom se našla u fokusu svetske javnosti, jer su  joj Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Egipat i još neke arapske zemlje objavile totalnu blokadu. Prekinuti su diplomatski odnosti, zatvorena jedina kopnena granica sa Saudijskom Arabijom, zatvoren vazdušni prostor, prekinut pomorski saobraćaj, građani Katara imaju dve nedelje da napuste ove države. Emirati su upravo objavili da se pružanje podrške Kataru na društvenim mrežama u ovoj zemlji zabranjuje i da je kažnjivo. Stanovnici Katara su u panici, krenuo je pohod na samoposluge, jer se više od 90 odsto hrane uvozi, uglavnom iz Saudijske Arabije.

Katar je članica Saveta za saradnju zemalja Persijskog zaliva i kao i ostale članice, saveznik je SAD i Zapada u borbi protiv terorizma. Tamo se nalazi najveća američka pomorska vojna baza. Zato ovakav potez pokušaja totalne izolacije i pritiska na Dohu na prvi pogled izgleda neshvatljivo.

Katar se optužuje da pruža finansijsku podšku teroristima Islamske države, Al Nusre u Siriji, Hamasa u Palestini, Muslimanske braće, Hutima u Jemenu i drugim grupama koje su na listama terorista u mnogim zemljama.

Povod za najnoviju eskalaciju je jedna vest koja je objavljena preko katarske novinske agencije gde je, navodno, (jer zvaničnici sada tvrde da je ta vest hakovana) katarski emir Tamim bin Hamad Al-Tani kritikovao Ameriku, rekao da treba održavati odnose sa Iranom kao prvim susedom, ponudio pomoć Hamasu, koji je legalno na izborima izabran da vlada u Gazi, podržao Muslimansko bratstvo, a odnose sa Izraelom označio kao „dobre“. Kataru se zamera i izveštavanje novinske kuće „Al Džazira“, čije je sedište u Dohi. Ova TV stanica je zabranjena u Egiptu, jer je, navodno, podržavala Muslimansko bratstvo, koje je posle Arapskog proleća došlo na vlast u toj državi.

Članice Saveta Zaliva trebalo bi da imaju usaglašenu spoljnu politiku. Međutim, Katar smatra da ima pravo na svoju sopstvenu ideju o saradnji sa svetom. Zbog takvih stavova odnosi sa Dohom su već bili prekinuti 2014. godine i taj spor je uprkos posredovanja kuvajtskog emira, potrajao devet meseci.

I ovog puta se Kuvajt ponudio da bude medijator. Svoju pomoć je ponudio i turski predsednik Redžep Taip Erdogan, smatrajući da nije dobro izolovati Katar, već da treba svi da sarađuju u borbi protiv terorizma.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

LEA KUMER-VASILjEVIĆ