Svet


Milošević je podelio Kosovo,
pa se predomislio

“Još 1991. godine srpski predsednik je razmišljao o podeli KiM. Naredio je premijeru da nacrta granice. O tome se konsultovao sa Amerikancima, ali ih je prevario i odustao od plana koji sam mu ja doneo”, otkriva ovaj stručnjak
02 dr adiz

Profesor UKLA univerziteta, koji je doktorirao na samoupravnom socijalizmu Jugoslavije, dr Isak Adizes govori i piše srpski. Rođen je u Skoplju, živeo je kao dečak u Jugoslaviji i odselio se sa roditeljima u Izrael, a potom u Ameriku. Danas je politički savetnik mnogih država i vlada, autor 23 knjige o menadžmentu. Pročitao je naš tekst o tome kako je Slobodan Milošević prevario Amerikance, prihvatio, a potom odbacio njihov plan za tranziciju Srbije.

          Dr Isak Adizes, kako je izjavio specijalno za naš list, je samo nekoliko meseci pre američkih pregovora sa  Miloševićem oko tranzicije vredne 70 milijardi dolara, razgovarao sa srpskim predsednikom o raspadu SFRJ i otcepljenju dela Kosova i Metohije od Srbije.

     - Milošević je bio prevrtljiv čovek. Pristao je na moj i američki plan o referendumu na KiM i podeli pokrajine. Čak je naredio svom premijeru da nacrta granice između KiM i Srbije, a onda se predomislio. Ostavio nas je bez odgovora i doveo Srbiju u situaciju da potpuno izgubi Kosmet – kaže ovaj stručnjak.  

      Šta se zapravo događalo u Beogradu u leto 1991. godine, prilikom susreta dr Isaka Adizesa i Slobodana Miloševića, dr Adizes danas ekskluzivno svedoči za naš list. 

     - Jula 1991. godine dobio sam telefonski poziv iz Srbije da me premijer Dragutin Zelenović traži. Malo me začudio taj poziv, jer od kad je došao Slobodan Milošević na čelo Srbije nisam bio u vezi sa vođama te države. Pre toga dopisivao sam se sa Edvardom Kardeljom oko moje knjige o samoupravljanju koju sam pisao sa ćerkom Tomasa Mana. U tom delu učestvovao je i uvaženi profesor Najdan Pašić, tadašnji predsednik Narodne skupštine Srbije i dekan Fakulteta političkih nauka u Beogradu – priča dr Adizes. I nastavlja - Poznavao sam situaciju u Srbiji, jer sam istraživao samoupravljanje. Moj doktorat na Kolumbija univerzitetu u Njujorku bio je posvećen samoupravljanju u Jugoslaviji  i Srbiji. Zato sam prihvatio poziv srpskog premijera i doputovao u Beograd da vidim šta žele od mene. Zelenović mi je objasnio da je SFRJ u raspadu i da Srbiji trebaju veze i pomoć stranih država. I da oni očekuju da im ja kao savetnik nekoliko premijera mogu nešto da pomognem. Prihvatio sam ovaj predlog, ali sam tražio da prvo napravimo dijagnozu cele situacije pre nego počnemo da planiramo dalje aktivnosti.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

Marko Lopušina