Svet


Naš čovek
iz Nemačke

02 nas nemac

Gospodin Meese još uči srpski jezik. Trudi se, ide mu, a kada mu zapne, pređe na nemački ili engleski, kako kad. Tako smo se siti narazgovarali. Posebno on.

         – Znam dovoljno za razgovor s prijateljima, za prodavnicu, fudbalsku utakmicu, sportsku kladionicu ili kafanu, ali tek kada ga budem razumeo i govorio kao nemački, smatraću da je taj deo moje misije i mog zaveta ispunjen – rekao je radoznalom sagovorniku. – Za sada, prešao sam u pravoslavnu veru, ubedio sam verenicu rodom iz Turske da učini to isto, preseljavam se u Srbiju malo po malo, širim krug poznanika, pronalazim poslovne partnere, stičem iskrene drugare... Uostalom, znate li da sam, kada sam prvi put kročio u vašu zemlju na putu za Suboticu, imao utisak kao da sam opet došao kući. Možda zato što od devetnaeste godine gotovo svi moji prijatelji koje sam stekao tamo, u Nemačkoj, potiču s ovih prostora.

         Razgovarali smo uoči Svetog Nikole, njegove krsne slave. I odmah je postavio jedan čudan uslov: insistirao je da nipošto ne pričamo o politici, podsećajući na njeno svojstvo da obično zavadi čak i pristojne, obrazovane i bezazlene. Usledila je i molba da ne razgovaramo ni o njegovom humanitarnom radu, jer bi to i nehotice moglo da izazove nelagodnu slutnju da se hvali, i možda unizilo plemenitost motiva koji ga pokreću već gotovo četvrt veka. Koliko je uslov delovao razumno, toliko je molba bila nezgodna. Jer, od zajedničkog poznanika doznaje se da su od dvadeset pet kamiona što su nam iz Esena onomad dopremila pomoć, dva bila natovarena darovima koje je on od srca poslao.

         Aksel je rođen aprila 1968. godine u Ritbergu, mada taj podatak baš i nije sasvim pouzdan. Prezime Meese je dobio po svojim usvojiteljima, a tek kasnije je ustanovio da je nekada davno, i vrlo kratko, bilo – Ettenhuber. Inače, po struci je ekonomista, najuža specijalnost mu je krizni menadžment, vlasnik je kompanije koja se bavi zaptivnim elementima, onim za tešku industriju, i konsaltingom, a na osnovu njenog imena očigledno je da posluje sa Srbijom, i u Srbiji. Jer zvaničan naziv joj je – „Dichtungen International Serbia“.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

Miloš Lazić Snimio: Željko Sinobad