Svet


Odlazak Čurkina i
Kim Džong Nama

Aktuelno lea
Dve smrti, dve potpuno različite osobe, obeležile su  sedmicu za nama. Odlazak velikog ruskog diplomate Vitalija Čurkina ispraćen je sa ogromnim poštovanjem njegovih kolega u sedištu UN u Njujorku, kao i u svetu. Druga, nasilna smrt polubrata severnokorejskog diktatora Kim Džong Una na aerodromu u Kualalumpuru, i dalje je zagonetka za svet, iako je, bar po do sada dostupnim izveštajima, najverovatnije reč o naručenom ubistvu iz Pjongjanga.

Čurkin će biti upamćen kao vatreni branitelj ruskih stavova u sedištu Ujedinjenih Nacija u Njujorku. Iako su mnogi ambasadori imali drugačije mišljenje i stavove, svi su ga poštovali i izrazili su duboko žaljenje zbog njegove smrti.

Na vest o iznenadnom odlasku Čurkina, samo dan uoči njegovog šezdesetpetog rođendana, britanski ambasador Metju Rikroft je na svom tviter nalogu napisao: „Gigant u diplomatiji i predivna osoba“.

Američka ambasadorka u UN Niki Heli izjavila je da je Čurkin bio poštovani kolega. „Nismo uvek stvari videli na isti način, ali je on nesporno branio poziciju svoje zemlje“, napisala je Niki Heli.

Bio je britkog uma, pa se tako prepričava njegov odgovor koji je dao bivšoj američkoj amabasadorki u UN Samanti Pauer na optužbe da su Sirija, Rusija i Iran odogovrni za zločine u Siriji. Čurkin je odgovorio: “Najčudniji govor američke ambasadorke koja daje izjavu kao da je Majka Tereza. Molim Vas ne zaboravite koju zemlju predstavljate. Ne zaboravite šta je vaša zemlja sve učinila“.

Njegovom smrću Rusija je sigurno izgubila poverljivu osobu i jednog od svojih najboljih diplomata u Svetskoj organizaciji.

Predsednik Vladimir Putin je bio veoma potresen vešću o Čurkinovoj smrti, koga je izuzetno cenio, javila je ruska novinska agencija. Tass citira Čurkinovog zamenika koji je rekao da je „gubitak njegovim odlaskom ogroman i nezamenljiv. Čurkin je ostao na svom radnom mestu do poslednjeg minuta. Čitav život je posvetio braneći interese Rusije i bio je na isturenoj poziciji na najstresnijem radnom mestu do kraja“.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

 

LEA KUMER-VASILjEVIĆ