Svet


PLEMENITOST JAČA
OD RATA

Dotakao je zvezde na vrhuncu karijere ali je pao u ambis nemilosti nemilosrdnog Gestapoa jer se usudio da Hitleru kaže NE!
04 maks smeling

Po nacionalnosti je bio Nemac, elitni predstavnik arijevske rase za vreme procvata nacističke ideologije Hitlerovog Rajha. Ali, njegov najbolji prijatelj je bio crnac – „Crni Bombarder“ Luis! Ovo kontroverzno i zabranjeno prijateljstvo dve rase možda i najbolje opisuje humanost prvog svetskog šampiona u boksu iz Evrope i njegov sportski duh koji je bio jači i od rasne mržnje. A to prijateljstvo je proisteklo iz dva meča u koja su bile uprte oči čitavog sveta. Mečevi „dobra“ protiv „zla“.

Maks Šmeling je rođen davne 1905. godine. Sa 18 godina je započeo boksersku karijeru a već sledeće godine je postao amaterski šampion u teškoj kategoriji. Pobedom nad Džekom Šarkijem, 1930. godine, bio je prvi Nemac i Evropljanin koji je postao svetski prvak u teškoj kategoriji.

Ovakav uspeh, Nemačka koja je uveliko zahuktavala svoju nacističku mašineriju, nije nikako želela da propusti.U Šmelingu je videla pravo oličenje arijevske nadmoći i želela je da ga iskoristi u političke svrhe. U nekoliko navrata je bio gost kod  kancelara Hitlera kao i tadašnjeg ministra informisanja Gebelsa. Iako nije bio simpatizer nacista, njima to nije smetalo da ga koriste kao sredstvo svoje propagande. U ozbiljniji sukob sa vladajućom nacional-socijalističkom partijom je došao 1935. godine, nakon što je odbio da bude član stranke, da otpusti svog trenera koji je bio Jevrejin kao i da se razvede od svoje žene jer nije bila po nacionalnosti Nemica već Čehinja.

U međuvremenu je stekao pravo da izazove, do tada u 27 borbi neporaženog kralja ringa, Amerikanca Džoa „Crnog Bombardera“ Luisa. Iako su autsajderu Šmelingu date male šanse (10:1), napravio je jedno od najvećih iznenađenja ispisavši nove stranice istorije boksa. U 12. rundi, Luis je bio na – podu! Utišalo se više od 60.000 gledalaca u Njujorku. Nacisti su iskoristili ovu pobedu svog zemljaka, označavajući je kao pravi primer „nadmoći i prednosti arijevske rase“ nad ostatkom sveta. Šmeling je bio svestan segregacije i mržnje koju je sejala vladajuća stranka njegove otadžbine pa je, iako na vrhuncu svoje karijere i pred mogućnošču da uživa povlašćeni položaj u Nemačkoj, ipak rešio da se suprotstavi neljudskosti nacizma.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

IVAN GAJIN