Svet


Postao i
Hanov savetnik

Predstavniku Skupštine dijaspore Srba u Evropskom parlamentu medalju za koordinaciju naših zemljaka u Francuskoj u rezidenciji ambasade Srbije predala je Ana Hidalgo, gradonačelnica francuske prestonice
01 miroslav aleksic

Milisav–Mića Aleksić dugo živi u Parizu i zajedno sa suprugom Radom vodi jednu od najboljih turističkih agencija u tom gradu.

Pre toga je godinama radio  u Ministarstvu inostranih poslova  gde je rukovodio  Jugoslovenskim obrazovnim centrom i sagledavao  sve probleme naše dijaspore.

           Jedan  od najboljih poznavalaca naše dijaspore jer se čitavog života    družio sa našim ljudima, uvek bio spreman da im pomogne i trudio se da zajednički rešavaju probleme u kojima bi se našli. Napisao je prvi  udžbenik za polaganje  Srpskog jezika na francuskoj maturi BAK koji je registrovan kod francuskih vlasti. Svojevremeno ga je Privredna komora Jugoslavije izabrala  među 40 najistaknutijih srpskih lidera u dijaspori.

Sa Milisavom Aleksićem Mićom ili,  kako ga naši zemljaci  zovu,  “majka  za sve”, razgovarali smo u jednom bistrou na Trgu Republike u Parizu.  Povod našeg  razgovora bilo je  priznanje koje je dobio  za nesebičan rad u dijaspori u Francuskoj:  zlatna medalja grada Pariza koju mu je lično predala  gradonačelnica Pariza  Ana Hidalgo.

           - Priznanje koje sam dobio  za mene je velika čast ali i obaveza da  nastavim sa onim što sam do sada radio u životu: da pomažem našim zemljacima – kaže Aleksić. - Zlatna medalja mi je predata u rezidenciji naše ambasade u Parizu, a prijem je organizovao  ambasador Rajko Ristić.  Prisutni su bili mnogi naši poslovni ljudi iz Pariza i dijaspore. Priznanje  mi je dodeljeno za  rad na koordinaciji između srpskih i francuskih građana. Ovo priznanje pripada i svim mojim saradnicima sa kojima koordiniram rad naše dijaspore u Francuskoj, jer ja sam ništa ne bih mogao da uradim. Nešto slično sam dobio mnogo  ranije iz  ruku predsednika Francuske  Žaka Širaka. Bilo je to Priznanje grada Pariza.  Najviše   pažnje u mom radu u Francuskoj posvećivao sam radu naših klubova  u celoj državi , a uvek sam  izlazio u susret  našim ljudima koji mi se obrate  za pomoć ili savet.

Za dugogodišnji rad u dijaspori Aleksić je  nagrađen  i Ordenom predsednika Srbije i Crne Gore, a 2005. godine  mu  je Republika Srbija  dodelila  Odlikovanje za dobročinstvo.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

JOVAN MIRČESKI