Svet


Pozelenela
Amerika

05 marihuana

Velški rudar Tom Džons, čuven  po evergrin  pesmi o zelenoj travi doma svog, još je popularniji u saveznoj američkoj državi Vašington, koja je među prvima u SAD legalizovala prodaju marihuane.

         Vašington, označen belom zvezdicom na federalnoj zastavi, nosi zvanično popularan naziv Grin stejt (Zelena država), prvo je odobrio upotrebu marihuane u medicinske svrhe, po preporuci  Obame, donedavnog predsednika SAD, a ubrzo se našla i u slobodnoj prodaji!

         Cirkulisanje narkotične biljke izvan medicinskih ustanova ima labilno ograničenje. Ne mogu je kupiti lica  ispod 21 godine, što je granica punoletstva, ali je  mogu vrlo lako nabaviti kod preprodavaca, već na ulazu  prodavnice ili negde, tu, uokolo.

Vozeći se  prvom zapadnom avenijom Sijetla, glavnog grada  Vašingtona, u dužini od nekoliko kilometara, zapazio sam na desetine prodavnica marihuane. Od skromnih do luksuznih i ekskluzivnih, sa reklamama iznad vrata i onih pokretnih na trotoarima, ili živih propagatora koji vrte zelenu reklamu za marihuanu, koju ovde  najčešće zovu „trava“.

Još markantnije reklame nalaze se na ogromnim, skupim panoima, veličine oko pet puta 10 metara sa leve i desne strane ove avenije, pa i na magistralnim putevima. Šarene, sa nasmejanim  muškim i ženskim likovima, a između njih zelena biljka, ali i ono najznačajnije: brojevi telefona preko kojih se može doći do kupovine iste. Ili, čak, naručiti na kućnu dostavu!

         Novinarska znatiželja odvukla me u jednu od zapaženijih prodavnica ovog narkotika... Enterijer kao u luksuznom hotelu. Na sredini foajea velika kineska plava šarena saksija iz koje raste - marihuana. Na recepciji mlada  portirka ispijenog lica, valjda konzument  biljke koju  i prodaje, pita i odgovara:

         – Očigledno je da imate više od 21 godine (imam ih "samo " 83 – prim. autora), ali Vam ipak treba neki lični dokument, takav je ovde propis.

         Kako nisam  imao pasoš kod sebe, da bih se šetao po prostoriji, pitao sam da li mogu, ovako stojeći pred njom, da napravim nekoliko snimaka.

– Nije dozvoljeno!- Bio je kratak i isključiv odgovor.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

VLASTIMIR IGNjATOVIĆ