Svet


Šokantan rasplet
šokantnog slučaja

Poslednjih nedelja se s nestrpljenjem iščekivalo suđenje američkom komičaru koga su brojne žene optužile da ih je seksualno zloupotrebljavao. Zbog zastarelosti, suđeno mu je za jedan slučaj, a ovakvu presudu niko nije očekivao. Glumac je sada slobodan...ali i nije!
03 kozbi

Pošto ni posle nekoliko dana porota nije uspela dođe do jednoglasne odluke, sudija je poništio suđenje Bilu Kozbiju za seksualne napade.
         Sedam muškaraca i pet žena nisu bili u stanju da dođu do jednoglasne odluke nakon 53 sata odlučivanja u Noristaunu, Pensilvanija.
         Kozbi (79) je bio optužen da je drogirao i seksualno napastvovao Andreu Konstand 2004. godine. Njegovi advokati tvrde da je seks bio uz pristanak obe strane. Međutim, na desetine žena optužilo je Kozbija za napastvovanje, ali zastarelost tih slučajeva omogućava da mu se sudi samo po optužbama Konstandove.

         Andrea Konstand tvrdi da ju je seksualno  Bil napastovao početkom 2004. kad ga je posetila u glumčevoj kući u predgrađu Filadelfije nakon što ju je drogirao. Po njemu, radilo se o dobrovoljnom odnosu jer glumac naglašava da mlada žena ni u jednom trenutku nije iskazala neodobravanje. U odsustvu svedoka i materijalnih dokaza, sve se svodilo na svedočenje te četrdesetčetvorogodišnje Kanađanke.
         Porota je čula i svedočenje druge žrtve, no njene optužbe nisu bile predmet krivičnog gonjenja. Keli Džonson ispričala je kako je 1996. glumac insistirao da popije tabletu i vino te da se maze u bungalovu kalifornijskog hotela.
         Poznati američki komičar sada može da se suoči s novim procesom. Za sada, iz suda je izašao kao slobodan čovek, ali tužilaštvo je već saopštilo da radi na novom procesu.
         Ukoliko bude proglašen krivim, Kozbi se suočava s deset godina zatvora na osnovu tri optužbe za napastvovanje. Sudija je podsetio Kozbija da ostaje optužen i da je na slobodi uz kauciju, uprkos poništenju procesa.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

S. J.