Svet


Strašna opomena
iz Portugala

Aktuelno pozar

Od početka godine smenjivale su se snežne oluje, poplave, klizišta, zemljotresi, razorni vetrovi... Čini se da i prirodne katastrofe drže do svog reda. Pa, iako tada leto još zvanično nije bilo počelo, najavile su ga ekstremno visoke temperature, istovremeno na dva kontinenta, sa različitim posledicama.

         Na zapadu države čiji predsednik Donald Tramp klimatske promene tretira kao teoriju zavere i odbija da primeni mere koje bi smanjile emisiju štetnih gasova u atmosferu (iako je zemlja na čijem je čelu, uz Kinu, najveći zagađivač planete) temperature koje su se popele na 48 stepeni Celzijusovih – zaustavile su avionski saobraćaj. Zvanično, ljudskih žrtava, a ni požara nije bilo.

         S druge strane, naši susedi Hrvati, zamalo nisu ostali bez Parka prirode Biokovo. Požar je izbio u gluvo doba noći, oko pola tri, i brzinom svetlosti se primakao hotelima i kućama u Tučepima. Turisti i meštani ugroženih naselja su evakuisani, u borbu sa vatrenom stihijom ušlo je na stotine vatrogasaca i nekoliko kanadera. Iza vatrene oluje, posle dva dana ostala su samo ugljenisana stabla četinara i maslinjaka. Ljudi, kuće i hoteli su spaseni. Uzrok požara je u domenu nagađanja.

         Nažalost, Portugalci još od prošle subote broje žrtve vatrene pošasti koja je zahvatila oblast Pedrogao Grandi koja se nalazi oko 150 kilometara severoistočno od Lisabona. Broj pronađenih ugljenisanih tela će sasvim sigurno preći sedamdeset, što Portugal ubacuje na listu Međunarodne baze podataka o katastrofama  od deset država sa najvećim borjem žrtava od požara u prošlom i ovom veku.

         Inače, prve na ovoj listi užasa su Sjedinjene Američke Države (SAD) gde je u šumskom požaru 1918. godine stradalo više od hiljadu ljudi. Naučnici sa Harvarda predviđaju da će do 2050. sezona požara u SAD trajati tri nedelje duže, a svake godine goreće sve veća površina na zapadu zemlje. Od 1999. utrostručen je broj područja zahvaćen požarima. Sa 30.000 do 60.000 požara godišnje do sredine 21. veka SAD bi mogle da postanu pravi pakao na Zemlji.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

M. STAMATOVIĆ