Svet


Tramp okuplja
pravoslavce

Aktuelno tramp

Pravnik iz Viskonsina i predsednik Republikanske partije Rajnhold Rajns Pribus ima 44 godine i titulu “pravoslavni guru” u štabu Donalda Trampa. Po ocu Ričardu, poreklom Nemac, po majci Dimitri - Grk, gospodin Pribus celog života je posvećeni vernik Grčke pravoslavne crkve. Odnedavno je i šef kabineta novog američkog predsednika Donalda Trampa. Pretpostavlja se da će u svojoj kancelariji u Beloj kući kao pravoslavac držati ikone svetaca, a među njima i Svetog Save. Tako će Pribus poput glumca Toma Henksa, glumice Dženifer Aniston, starlete Kim Kardašijan, pevača Džordža Majkla i manekenkne Naomi Kempbel biti jedan od američkih pravoslavaca koji se moli i našem svecu.

      U Severnoj Americi postoji Grčka pravoslavna crkva, Ruska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva, ali i Američka pravoslavna crkva, koja teži da objedini sve američke pravoslavce. U SAD i Kanadi ima oko pet miliona pravoslavnih vernika, od čega su polovina rođeni Amerikanci i Kanađani.

                -Pravoslavni Holivud predvode oskarovac Tom Henks i bivša supruga Breda Pita glumica Dženifer Aniston. Dok je Anistonova, koja se proslavila TV serijom “Prijatelji”, veru nasledila od roditelja grčkog porekla, Henks   se  pravoslavlju okrenuo 1988. godine, kada se oženio Ritom Vilson, takođe glumicom – pripoveda nam Dragan Rakonjac, novinar  iz Los Anđelosa.

          Naime, Dženifer Aniston je pravoslavnu religiju nasledila od oca Džona Anistona, takođe glumca, rođenog kao Janis Anastasakis na grčkom ostrvu Krit. Jedna od najpopularnijih holivudskih glumica davala je priloge za crkvu pod okriljem Vaseljenske patrijaršije. Henks je rođen kao rimokatolik. Njegov otac Amos je potomak Abrahama Linkolna. Posle venčanja sa koleginicom Ritom Vilson, čija je majka Grkinja, po ličnom priznanju, upoznao je svu lepotu pravoslavlja.

          - Mislim da je pravoslavlje moje duhovno nasleđe- rekao je jednom prilikom Tom Henks, dvostruki dobitnik Oskara.

          Slavni glumac se danas aktivno brine o kalifornijskoj crkvi Svete Sofije, koja pripada Carigradskoj patrijaršiji. Tom Henks se uoči svakog Vaskrsa pričešćuje sa porodicom.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

MARKO LOPUŠINA