Svet


Ulepšao sam
Zazu Gabor

05 plasticni hirurg

Uz agencijusku vest da je 18. decembra 2016. u 99. godini preminula čuvena američka glumica mađarskog porekla Zaza Gabor, išle su informacije o njenim umetničkim dostignućima. 

         „Zaza Gabor jeste igrala u više od 70 filmova, ali je Amerikanci najviše pamte po njenom bogatom društvenom životu i čak devet brakova. Rođena je 1917. u Mađarskoj u plemstvu dinastije Esterhazi. U SAD je govorila sedam stranih jezika i engleski, ali sa jakim mađarskim naglaskom. Bila je prva svetska sponzoruša, koju sam još 1980. godine operisao i ulepšao joj lice“.

         Ovu tajnu o životu jedne od najskandaloznijih žena Holivuda koja se potpisivala kao Zsa Zsa Gabor, a od rođenja je bila Sara Gabor, otkriva nam ekskluzivno dr Borko Đorđević, plastični hirurg iz Palm Springsa.

     - Njena majka Janka Teleman, mađarska Jevrejka iz Budimpešte, udavala se tri puta i rodila tri ćerke Magdu, Zazu i Evu Gabor. Otac Vilmoš i majka Janka imali su prodavnicu porcelana u Mađarskoj, ali su emigrirali i preko Austrije stigli u Ameriku 1945. godine. Počeli su sa ćerkama da rade kao zabavljači u holivudskoj industriji filma, ali su ubrzo, zahvaljujući umetničkim veštinama Zaze, Magde i Eve kao i njihovoj lepoti, postali dao bogate kalifornijske elite. Tako sam ih i ja upoznao kao bogate lepotice i zabavljačice – priča dr Đorđević.  

         Zaza Gabor je svoju umetničku karijeru započela u Beču gde je sa 15 godina debitovala u pozorištu. Sa 19 bila je zvanično izabrana za najlepšu ženu Mađarske. Kruna lepotice joj je oduzeta zato što je lagala o datumu rođenja kada se prijavila za takmičenje. Uprskos evropskom šarmu kojim je plenila, bilo joj je potrebno deset godina da se pojavi na velikom platnu.

     - Zaza nije bila najleša sestra Gabor. Eva je od nje bila mnogo raskošnija i gracioznija, ali je Zaza bila izuzetno hrabra i upuštala se u filmske avanture. Rano je pristala da poput Menrlin Monro bude „platinasta američka zavodnica“ – priča doktor Borko Đorđević, koji je osamdesetih godina imao kliniku, ali i divnu i skupu kuću na steni u Palm Springsu, koju je Zaza Gabor posećivala kao prijateljica, ali i kao pacijent.

         Po Kaliforniji se krajem sedamdesetih kada je otvorio kliniku za estetsku hirurgiju govorilo da je dr Borko Đorđević „ dobar plastični hirurg, ali malo skup“. Na takvu preporuku reagovala je i Beti Ford, supruga bivšeg predsednika Džeralda Forda, koja ga je 1979. godine igrom holivudskih slučajeva učinila slavnim.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

Marko Lopušina