Svet


Za jednakost
i ravnopravnost

02 zene promenile svet

Pitanje je koliko bi se još imena poznatih žena našlo na ovakvim spiskovima samo da su i ranije dobijale ravnopravno šansu kao i muškarci. Jer, muškarci su radili „muške“ poslove, a dame su bile zadužene za kućevne. Uostalom, možda je i najbolji primer za to naša heroina Milunka Savić koja je odsekla kosu i obukla čakšire kako bi je kao muškarca primili u našu vojsku u Balkanskom, a potom i Prvom svetskom ratu.

Valentina Terješkova

       Valentina Terješkova zaslužuje ovde mesto jer je prva dama koja je letela u svemir. Ruskinja je do zvezda letela 1963. godine, ali knjige ne pominju njene uspehe verovatno zbog njene nacionalnosti. Umesto toga, Amerikanki Sali Rajd se pripisuje taj uspeh, odnosno da je ona prva žena koja je otišla u svemir.

Gertruda Ederle

          Imala je Gertruda Ederle samo 19 godina kada je ušla u istorijske spise. Posle osvajanja zlatne i bronzane medalje u plivanju na Olimpijskim igrama u Parizu 1924. godine, odlučila je da pokuša nešto nesvakidašnje. Ona je preplivala Engleski kanal, i trebalo joj je 14 sati i 31 minut da stigne na englesku obalu. I tako je postala prva žena koja je preplivala kanal. Čak je uspela i da pobije vreme poslednjeg muškarca koji je takođe preplivao ovaj kanal, i to za oko dva sata!

Anđeli Batana

         Ovih 88 vojnih i 12 mornaričkih američkih medicinskih sestara bile su smeštene na Filipinima tokom Drugog svetskog rata. Postale su poznate kao "Anđeli Batana", ali su ubrzo zaboravljene. One su bile zarobljene za vreme rata i oko tri  godine su primoravane da rade kao sestre. Živele su u strahu od japanskih vojnika. Spasene su 1945. godine

Vilma Rudolf

       Osvojila je tri olimpijske medalje u trci u Rimu ,1960. godine, kada je temperatura dostizala i 43. podeljak.

Amelija Ekhart

        Amelija Meri Erhart je bila američki pilot, prva žena koja je avionom preletela Atlantski okean. Prvi put je to učinila od 17. do 18. juna 1928. sa pilotom Vilmerom Šulcom, kao putnik, a drugi put od 20. do 21. maja 1932. kao pilot. Jula 1935. preletela je sama razdaljinu od Havaja do Kalifornije za 18 sati i 16 minuta, pri čemu je preletela 3.860 kilometara. Poginula je u oblasti Pacifika prilikom leta oko sveta.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)