Svet


Zemlja koja je
upila besmrtnost

Kako nas Nikola Tesla, Božidar Karađorđević, ušće Save u Dunav, Hilandar, jedna freska i mnogo toga još povezuju sa tradicijom i istorijom ove velike zemlje pričali su nam stručnjaci i profesori okupljeni u Beogradu na obeležavanju Svetskog dana joge
06 indija

Nedavne manifestacije održane u sklopu obeležavanja 21. juna, Međunarodnog dana joge, bile su prilika za upoznavanje sa nekim od „susreta srpske i indijske kulture” koji su se zbivali stotinama godina. Vredan doprinos tome je bio skup koji su organizovali Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu i ambasada Indije u Srbiji. Dr Aleksandar Petrović, profesor Kulturne istorije Indije, predstavljajući svoju knjigu “Od Nalande do Hilandara” naveo je tri primera koji, po njemu, ilustruju povezanost srpske i daleke, ali više nego bliske, indijske kulture. Pošao je od „onog što je očigledno”, freske Isusa Hrista živopisane u 13. veku na zidu crkve pećine Svetog Petra i Pavla u selu Rsovci, kraj reke Visočice na Staroj planini.

         - Legenda kaže da su je naslikali monasi koji su došli sa Sinaja i tu imali  naseobinu. Kako je ova freska Hrista jedinstvena u svetskoj hrišćanskoj umetnosti jer je na njoj Hrist prikazan kao budistički monah, nije teško pretpostaviti da je nadahnuće iz koga je nastala, na neki način povezano s Indijom i budizmom – primetio je Petrović.

         U ranom 13. veku Mameluci, turkijski narod iz Centralne Azije, razorio je univerzitet Nalanda u severoistočnoj Indiji, prvi i tada najveći u svetu. “Moguća je pretpostavka da su preživeli krenuli u dugo izbeglištvo koje je neke od njih dovelo u srednjovekovnu Srbiju gde im je onda pružena zaštita i gostoprimstvo,“ kazao je dr. Petrović.

         - U trenutku kada nestaje Nalanda, javlja se Hilandar kao zadužbina utemeljivača kraljevske loze Nemanjića. Ni tu ne možemo da sledimo prepoznatljivu istorijsku nit, ali se simbolična bliskost vidi već i u imenu dva hrama-univerziteta. I jedan i drugi u osnovi imaju tajanstveno landa koje kao da je deo nekog davno zaboravljenog jezika kojim su ljudi govorili, dok je svet još bio mlad– kazao je profesor.

         Po Petroviću, simbolično je, takođe, što je Beograd bio prvi evropski grad u kome je početkom dvadesetih godina prošlog veka podignut hram sledbenicima budizma, filozofije i neteističke religije, nastalih na severu Indije u 6. veku pre nove ere.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

Borislav KORKODELOVIĆ