Viva


Gorka strana
šećera

„Muž ima dijabetes tipa 2 i šećer mu varira zavisno od jelovnika i fizičke aktivnosti. Naš 11-godišnji sin rođen je zdrav da bi mu dve godine kasnije otkrili dijabetes melitus tipa 1. On i tata sad se zajedno bore protiv bolesti, a mene interesuje da li ima novih lekova koji bi im olakšali život“. (Eva iz Sente)
49979 dijabetes foto shutterstock 119380441 21a5 1000x1000

Dobre vesti za dijabetičare: stižu rezultati dugogodišnjih istraživanja i lekari tvrde da uz ranu dijagnozu, nove tehnologije i zdrave navike osobe s dijabetesom mogu da žive pun, aktivan i normalan život.

Novi lekovi... – U lečenje dijabetesa tipa 2 uvedeni su novi lekovi inkretini (inkretinski pojačivači). Reč je o hormonima gastrointestinalnog aparata koji se luče posle jela, a deluju tako što povećavaju oslobađanje insulina iz beta stanica pankreasa, usporavaju apsorpciju hranljivih materija i smanjuju otpuštanje glukagona iz alfa stanica, a sve to zajedno obara nivo šećera. Dobro ih podnose i stariji, i osobe koje imaju kardiovaskularne ili bubrežne tegobe ili rade posao koji postaje opasan kad se javi hipoglikemija (nizak nivo šećera uzrokovan preteranim dozama insulina ili neadekvatnim uzimanjem lekova).

Višnja Marjanović