Viva


Heroine za
sva vremena

U znak sećanja na Dušicu Spasić, medicinsku sestru koja je, negujući bolesnika zaraženog variolom verom i sama obolela i preminula, Udruženje medicinskih sestara i tehničara KCS „Sestrinstvo“ i „Viva“ već trinaestu godinu zaredom dodeljuju nagradu koja nosi njeno ime najboljim i najpožrtvovanijim pripadnicama ove časne profesije
Dusica

Ove godine je bilo posebno dirljivo na dodeli nagrada, jer je prvi laureat, nagrada na nivou cele Republike Srbije pripala Mirjani Pavlović, medicinskoj sestri iz Kosovske Mitrovice, koja je svoj radni vek započela upravo 1972. u jeku epidemije velikih boginja, te je odmah bila uključena u štab za borbu protiv ove bolesti na teritoriji čitavog Kosova, gde je epidemija bila najrasprostranjenija. Samo koju godinu mlađa od heroine sestrinstva, Dušice Spasić, i Mirjana se od prvog trenutka svog radnost veka, uhvatila u koštac sa najtežom situacijom koju je jedan zdravstveni radnik može da doživi.

- Tek sam bila završila srednju školu i zaposlila se, kada je izbila epidemija, tako da sam kao deo medicinskog štaba, dane i dane provodila na terenu, obavljajući vakcinaciju stanovništva, i sve drugo što je bilo potrebno. - rekla je, kroz suze Mirjana Pavlović, primajući stautetu „Dušice Spasić“ i dodala: - Eto simbolike, karijeru sam započela pod istim okolnostima kao Dušica, koja ne žalost, nije preživela, a sada, na kraju radnog veka, dobijam nagradu koja nosi njeno ime. 

S. Lazarević