Viva


Kao
kakao

Is carob paleo

Biljka rogač se, već hiljadama godina, koristi u civilizacijama koje se nalaze na Mediteranu. Prva njegova upotreba se beleži još u drevnom Egiptu. Odlična je zdrava zamena za čokoladu, jer ukusom podseća na nju i može se koristiti u svim desertima ili napicima gde inače ide čokolada ili kakako. Sadrži  jako malo masnoće, pri tom u njemu nema kofeina i retko izaziva alergije.Ujedno je i prijatelj dobre linije, jer u 100 g sadrži 220 kalorija.

Obiluje kalcijumom, ali ne sadrži oksalnu kiselinu poput kakaoa, te se tako ne ometa apsorpcija ovog važnog minerala. Pri tom u njegovom sastavu nema purina, što je velika prednost za obolele od gihta. Prepun je složenih ugljenih hidrata, pa se preporučuje i dijabetičarima. U njemu možete naći antioksidanse, razne vitamine, fosfor, kalijum, magnezijum, vlakna...

Biljka je izuzetno bogata polifenolima, koji osim što su jako dobri antioksidansi, pomažu u snižavanju holesterola. Ovo potvrđuju i najnovije studije. Naime, osobe koje su konzumirale 15 grama rogača u periodu od četiri nedelje značajno su smanjile ukupni LDL holesterol. Njihove vrednosti su u proseku pale sa 10,6 na 7,1 odsto, što je odličan rezultat.

S. L.