Viva


MOŽE SPREČITI
I LEČITI

Skrining za rak dojke podrazumeva samopregled svakog meseca u prvoj trećini ciklusa već od 30-e godine života, zatim klinički pregled kod svog lekara ili ginekologa, jednom godišnje posle četrdesete i mamografiju jednom u dve godine od 50-e godine života
30

Mart je nacionalni mesec borbe protiv raka, a nedavno, 20. marta obeležen je nacionalni dan borbe protiv kancera dojke. Broj žena obolelih od ove bolesti u Srbiji raste, a statistika pokazuje da danas žene mlađe od 40 godina obolevaju tri puta češće nego pre samo jedne decenije. U Americi i Evropi mamografski masovni skrining zdravih žena uzrasta od 50 do 70 godina uslovio je smanjenje smrtnosti od kancera dojke za 30 odsto. U našoj zemlji pre tri godine započeo je skrining karcinoma dojke za žene u tom starosnom dobu, ali odziv je za sada svega 30 odsto.

Stoga je važno stalno objašnjavati ženama da rano otkrivanje tumora dojke i rano postavljanje dijagnoze predstavljaju mogućnost dobre prognoze i dugoročnog preživljavanja. Cilj je otkriti tumor dojke u ranom, pretkliničkom stadijumu, kada pacijentkinja ima velike izglede za potpuno izlečenje, kaže prof. dr Miroslav Granić, specijalista opšte hirurgije, direktor klinike za onkologiju KBC „Bežanijska kosa“ i stalni konsultant u Opštoj bolnici Bel Medic, sa kojim razgovaramo o pitanjima važnim za svaku ženu.  

Jelena Milentijević