Viva


Svaki korak
je važan

Stopala su nosioci i pokretači čitavog tela i mnogi problemi sa zdravljem počinju upravo zbog lošeg hoda. Tu su, naravno i loš izbor obuće, višečasovno sedenje, fizička neaktivnost, a dugotrajno zanemarivanje lošeg stanja stopala dovodi do velikih problema
30 31

Verovatno i vi spadate u jednu od onih osoba koja kada ugleda  refleksološku mapu stopala na kojoj se nalaze nacrtani naši: mozak, sinusi, bubrezi, pluća, creva... krenete da je pažljivo i dugo analizirate. Ne kaže se džabe da su stopala ogledalo našeg zdravlja, a svaki korak koji načinim važan je za naše telo. Onog momenta kada se pojavi problem shvatimo koliko je ovaj deo noge važan i za pravilan razvoj i držanje tela, neretko „krivac“ za bolove u kičmi, u vratu, pa čak i  za glavobolje.

Ako ne hodamo pravilno, mi svakim korakom opterećujemo stopala i te nepravilnosti imaju posledice po kolena, kukove, kičmu, vrat, veoma često su stopala kriva i za naše loše raspoloženje. Posledice neadekvatne brige mogu biti i grčevi, otoci i umor u nogama, nestabilnost pri hodu, slabija produktivnost, a ugrožena je i cirkulacija u organizmu.

Kada ste poslednji put otišli na pregled stopala? Ili sebe, umesto manikirom obradovali refleksološkom masažom stopala koja je blagotvorna za ceo organizam? I o tome šta se uopšte dobija jednim detaljnim pregledom stopala razgovarali smo sa dr  Mihailom Veljkovićem  i Marijom Radović, fiziotarapeutom iz  Centra za stopala „Korekt“, specijalističke ordinacije za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Branka Kovačević