Viva


TIHE
UBICE

Ono što je svakako dobra vest za sve onkološke bolesnike jeste informacije da su u naše bolnice stigli najsavremeniji inovativni lekovi za pacijente koji imaju karcinom jetre, jajnika, prostate ili hematološko oboljenje. Sve su ovo maligniteti koje je veoma teško otkriti, nema simptoma bolesti dok se ona ne razvije i zato je potrebno znati što više o ovim podmuklim neprijateljima našeg zdravlja
30 31

Čak četiri decenije nije bilo moderne terapije za pojedine karcinome kao što su karcinom jajnika, prostate, jetre pa je stavljanjem 23 onkološka inovativna leka na pozivitnu listu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje učinjen ogroman korak u našem zdravstvenom sistemu. I pauza od pet godina koliko nije bilo inovativnih lekova u Srbiji je bila velika i zato je uz saglasnost Vlade, Ministarstvo zdravlja formiralo posebnu komisiju koja je radila na ubrzavanju procesa uvođenja inovativnih lekova u cilju da to uvođenje bude sistemsko i kontinuirano.

Šta je to inovativni lek? U farmaceutskoj industriji postoje dva strateška koncepta koja podrazumevaju proizvodnju inovativnih ili originalnih lekova kao i proizvodnju generičkih lekova. Inovativni ili originalni lek sadrži aktivnu supstancu koja do tada nije nikada korišćena u humanoj medicini ili pak sadrži novu kombinaciju aktivnih supstanci koje se u medicini nikada do tada nisu koristile u takvoj kombinaciji a postoji mogućnost da su se koristile pojedinačno. 

Branka Kovačević