Viva


Treći u
sreći

Većina ljudi danas je osetila preljubu na sopstvenoj koži, bilo kao prevareni partner, kao onaj koji vara, ili onaj ko je u vezi sa zauzetom osobom. Kako se suočiti sa neverstvom i može li brak da preživi ovu krizu?
9429116hkx

Neverstvo može da se dogodi svakome. I događa se bez obzira na pol, godište, seksualnu orijentaciju, profesiju, bogatstvo, religijsku pripadnost ili karakter. Ono se događa i u brakovima u kojima partneri procenjuju da su srećni i privrženi. Događa se i bez namere ili želje da se dogodi. Šta uopšte možemo da učinimo u dugogodišnjim vezama kako bismo ih učinili maksimalno nepropusnim za neverstvo, jedno je od pitanja koje postavljamo dr Ani Kandare Šoljaga, koja se u svojoj psihoterapeutskoj praksi bavi ovom temom i koja je autorka knjige „Neverstvo - vodič za suočavanje i prevenciju“.

- Moje svakodnevno, dugogodišnje iskustvo u radu sa ljudima potvrđuje da je izuzetno korisno ako se pridržavate deset najvažnijih saveta. Prvi je da vaš odnos bude vaš prioritet, drugi da jedno drugom budete najbolji prijatelj tako što ćete negovati ideju da ste partnerski tim koji zajedno plače i zajedno slavi. Treći: svaki dan se trudite da pružite brigu i pažnju jedno drugome. Četvrti: zapamtite da mit o spontanom padanju u strast iz čistog mira, između peglanja i kuvanja večere, naprosto nije realan. Planirajte seks da bi bio kvalitetan. Na ovaj moj savet ljudi, po pravilu nažalost, tako često zakolutaju očima i kažu da im on nikako ne odgovara jer smatraju da je upravo spontanost ono što seks čini zabavnim i uzbudljivim. Moj peti savet je da planirate zajedničku fizičku aktivnost, šesti, da pomognete partneru da vam ugodi kad je u pitanju zadovoljenje vaših potreba i želja. Sedmi, nemojte da ga idealizujete jer je odlika zrele ljubavi da ste duboko svesni da partner nije savršen. Osmi: svi parovi se povremeno posvađaju. Parovi koji se nikada ne svađaju najčešće su upravo apatični i odustali su jedan od drugoga. Deveti: budite posebno oprezni u razdobljima većih životnih promena. Rođenjenje deteta, ulazak deteta u adolescenciju, gubitak posla, svaka veća životna promena nosi i pojačanu napetost i nesigurnost za oba partnera. I... na samom početku donesite odluku da ćete biti verni. Deseti: prevencija neverstva počinje s vama. Donesite odluku o vernosti sami za sebe i posvetite se negovanju te odluke.

D. Krasojević