Zabava


Kolevka spasa
svetskog filma

Tokom sedam dana trajanja ove smotre upoznali smo mnogo zanimljivih ljudi iz sveta filma i muzike i čuli njihove neobične priče. Na kraju su nagrade u obliku jaja manje-više završile u pravim rukama
02 kustendorfi

Autobus u kome odjekuje žagor glasova na različitim jezicima, od danskog i srpskog do arapskog, engleskog i nepalskog, sustigao je snežne vrhove Mokre Gore, baš na ulazu u drveni grad Emira Kusturice. Na vreme, baš pred početak 10. Međunarodnog festivala filma i muzike „Kustendorf“.

         Po tradiciji, goste umesto reklama i naziva sponzora uobičajenih u ovakvim smotrama, dočekuje dobrodošlica ispisana na različitim jezicima. Neki gosti su dolazili kopnom, a neki vazduhom – helikopterom koji sleće na mali heliodrom, tik uz kuću samog Kusturice koja se nalazi na vrhu ovog čarobnog grada.

         Sve njih domaćini su dočekivali pogačom, solju i medovačom, dok su im ovi, zbog takve dobrodošlice uzvraćali rečima ushićenja.

         Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević priznao je da nikada ranije tu nije bio, ali i ustvrdio da je „Kustendorf“ „kolevka spasa svetskog filma“. Samo što je njega ispratio, Kusturica je najavio dolazak gosta iznenađenja, „najvećeg živog ruskog pisca, naslednika onih najvećih“ - Zahara Prilepina. A on nije bio jedina literarna zvezda iz sveta na ovom mestu. Predsednica žirija bila je poznata kineska spisateljica Gling Jan, po čijim delima su snimljeni neki od najuspešnijih kineskih filmova, pa i hit „Cveće rata“. Njoj su društvo u žiriju pravili francuski filmski advokat Kristijan Valsamidis i naš reditelj Nikola Ležaić.

         Najveća zvezda „Kustendorfa“ bio je filipinski reditelj Lav Dijaz, pobednik poslednjeg festivala u Veneciji sa filmom „Žena koja je otišla“ koji je prikazan i u Drvengradu. Autoru ovog magičnog crno-belog ostvarenja u trajanju od (gotovo) četiri sata Kusturica je uručio „Nagradu za buduće filmove“, jedinstveno priznanje ovog festivala. Uručenje je počeo rečima „Dir  Lav...“, što u izgovoru može da znači i „draga ljubavi...“, a to je već izazvalo smeh u sali. Lav je održao i filmsku radionicu studentima i mladim kolegama, što su činili i gotovo svi gosti festivala.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

Srđan JOKANOVIĆ Snimio Vladimir MARKOVIĆ