Zabava


Modni spektal
na šetalištu

05 fesh viik n. sad

Internacionalni festival mode i dizajna Serbia Fashion Week biće održan od 24. do 29. aprila u Novom Sadu.

Ova manifestacija već duže predstavlja najveći modni festival na našim prostorima, beležeći najekspanzivniji rast posetilaca i učesnika u Evropi. Aprilsko izdanje  nacionalne nedelje mode predstaviće ovoga puta dizajnere iz čak 20 različitih država sveta, ali i brojne dodatne programe koji doprinose edukaciji posetilaca o modi kao umetnosti. Uz glavni, revijalni program, koji će biti održan u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma, Serbia Fashion Week će organizovati niz konferencija, prezentacija i seminara, a sledi i takmičenje mladih talenata, kao i specijalni ”Show Room”.

         Ovaj modni hepening će prirediti otvaranje kakvo do sada nismo imali prilike da vidimo u Srbiji! Glavnim šetalištem novosadske Zmaj Jovine ulice prodefilovaće više od 250 manekena obučenih u modele 30 evropskih dizajnera. Sam početak će  uveličati nastup Simfonijskog orkestra ”NS2021”, kao i nastup Dragoljuba Đuričića sa bubnjarima. Otvaranje koje će biti upriličeno za sve Novosađane i brojne inostrane posetioce, ulepšaće svojim modelima neka od najznačajnijih svetskih modnih imena kao što su Agatha Ruiz de la Prada iz Španije, Eymeric Francois iz Francuske, Arrey Kono iz Nemačke, Romero Bryan, dizajner koji oblači Bijonse, Kejt Mos i druge, kao i brojni dizajneri iz Srbije i regiona.

         Posle otvaranja (25–29. april), posetioci će uživati u novim kolekcijama dizajnera iz Srbije, Francuske, Italije, Holandije, Nemačke, Grčke, Rusije, Rumunije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. 

         Serbia Fashion Week i Nacionalna komora za modu Srbije i ove godine pokreću nacionalnu platformu za prepoznavanje i podršku mladih dizajnera: Fashion Talent Design Competition – FTDC” i ”European Fashion Talent Design Competition – EFTDC. Cilj tog takmičenja jeste da se mladim dizajnerima pruži mogućnost ostvarivanja i razvitka međunarodne karijere u modnoj industriji. Kandidati su, inače, studenti modnog dizajna i drugih kreativnih smerova, ali i mladi dizajneri do 30 godina starosti. Takmičare koji osvoje prva tri mesta očekuju nagrade, koje će im omogućiti probijanje na modno tržište i prepoznatljivost. Pobednika nacionalnog takmičenja FTDC očekuje besplatno predstavljanje kolekcije na najvećem svetskom modnom festivalu mladih talenata FASHION CLASH festival u Holandiji, 2017. godine, editorijal u francuskom modnom magazinu “Le Fashion Post”, editorijal u italijanskom modnom magazinu “The Secret Code Of Fashion” i mnoge druge, dok je nagrada koju prima pobednik Evropskog takmičenja besplatno predstavljanje kolekcije tokom narednog izdanja Serbia Fashion Weeka.

 (Opširnije u našem štampanom izdanju)

I. Rajković