Zabava


Sa Šešeljom sam
sedeo u klupi

04 raka maric

- Imao sam zaista lepo detinjstvo, u Sarajevu se lepo živelo. Moj otac je imao kuću u blizini Skenderije. Tu smo otac, majka, sestra i brat živeli skromno. Moj otac je bio čuveni partizanski komandant sa Vlašića, a kasnije oficir policije. Pošto je otac bio prvoborac i nosilac spomenice, imali smo brojne povlastice u tadašnjoj Jugoslaviji, kao, na primer, besplatne karte za voz i za avion, pa smo svake godine išli na more...

- Završio sam sarajevsku Prvu gimnaziju i sa mnom u razred je išao Vojislav Šešelj. Povremeno smo i sedeli zajedno u klupi. On je bio veoma napredan, imao je sve petice i sve je znao. Ja sam bio jako loš đak. Jedva sam se provlačio. Škola me nije toliko interesovala koliko muzika i posao. Jako rano, još za vreme gimnazijskih dana, počeo sam da radim kao organizator koncerata i igranki u lokalnim sarajevskim klubovima.

Od osamnaeste godine počeo sam da sarađujem sa grupom “Bijelo dugme”. Prvo sam im pomagao oko nošenja opreme, pa sam ih vozio na koncerte da bih brzo preuzeo poslove oko organizacije koncerata. Oni su bili neverovatno popularni i ja sam uz njih odmah počeo lepo da zarađujem. Imao sam procenat od koncerata, ali i od ploča koje su se tada prodavale u tiražima preko 500.000 primeraka. Stalno sam radio sa “Dugmetom”, osim prekida dok sam bio u vojsci.

- Kada sam se vratio iz vojske, nastavio sam da radim menadžerski posao grupi “Bijelo dugme”, ali sam brzo odlučio da otvorim i svoj kafić. Tako sam napravio kafe “Estradu”,1984. godine, koja je godinama u Sarajevu važila za kultni kafić. Tu su se okupljali poznati muzičari, reditelji, kreativci. Veliki broj aktera onoga što se zove sarajevskom školom pop muzike redovno je dolazio u moj kafić. Jedan sto je gotovo uvek bio rezervisan za Gorana Bregovića i Emira Kusturicu. Tada sam, osim “Bijelog dugmeta”, počeo da radim i sa drugim bendovima kao što su bili “Vatreni poljubac” i “Novi fosili”, a „Azri“ sam radio veliku turneju.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

Vladimir Đurić (Đura mornar)