Zabava


Srušila sam
sve zidove

Film “Niotkuda” bio je jedan od najprovokativnijih na kanskom festivalu sa pričom o osveti žene kojoj su neonacisti u Nemačkoj u bombaškom napadu ubili porodicu. Dajan Kruger, zvezda holivudskih hitova “Troja” i “Prokletnici rata” u kojima je igrala sa Bredom Pitom, prvi put u karijeri glumila je na maternjem, nemačkom, jeziku i za to dobila nagradu. Za naš list pričala je o strahu dok hoda Njujorkom i kako je ovaj film promenio njen život
05 kan

Plavokosa glumica je u detinjstvu želela da bude balerina, ali je povreda zaustavila tu njenu želju gotovo na početku. Iako relativno niskog rasta, uspela je da sa petnaest godina u Parizu učestvuje na takmičenju za modele i manekene i odmah postane muza poznatih dizajnera. I nikada se više nije vratila u domovinu, osim da Božić provede sa porodicom. Danas ima četrdeset godina, već dve i po decenije živi između Pariza i Njujorka gde ima stanove, a glumačku karijeru otpočela je 2002. u filmu “Muzičar na klaviru”, pored Kristofera Lamberta i Denisa Hopera.

         Zaista je impresivna njena karijera, zgusnuta američkim hitovima i evropskim delima autorskog potpisa, tokom koje je stigla da bude u braku sa francuskim glumcem i rediteljem Gijomom Kaneom, ali i u vezi sa američkim glumcem Džošuom Džeksonom. Tokom našeg susreta u Kanu bila je ljubazna, izvinila se što nosi tamne naočare zbog prejakog sunca i vrlo je profesionalno, iscrpno, ali hladno i mehanički, odgovarala na pitanja, osim kada je trebalo da iznese svoje mišljenje o tome kako se suočiti sa problemom terorizma, što je bilo pomalo neobično.

         Ipak, u slaboj kanskoj sezoni za glavne ženske uloge, ono što je Dajan Kruger učinila sa likom Katje u filmu “Niotkuda” na samom početku me je uverilo da je jedna od tri glumice u najužem krugu za nagradu. Katja, popustljiva majka i nežna supruga preko noći postaje odlučni borac protiv nepravednog pravosudnog sistema i žrtva željna pravde kroz – osvetu!

         Na platnu je izgledalo kao da ste sa Katjom proživljavali sve njene strahove, bol i očaj: da li Vam je bilo isto toliko teško da živite sa njom na snimanju?

         Ja sam Nemica i znam mnoge Katje, odrasla sam sa njima. Ova je možda samo malo oštrija i hladnija od mene, ali nemačke devojke imaju tu spoljašnju nežnost, a unutrašnju snagu i čvrstinu.

         Kao da ste prihvatili svoje svoju nemačku stranu, jer nikada ranije niste igrali u nemačkim filmovima?

         Dobro, ja sam imala i imam mišljenje o nemačkom filmu i ne bih sada o tome, ali slažem se da me je “Niotkuda” podsetio na moje korene, to da. Ja sam Nemačku napustila kada mi je bilo petnaest godina, odrasla sam u Francuskoj i počela sam više da se osećam Francuskinjom, a potom, živeći u Americi, da usvajam tamošnju pop kulturu i način života. I sada, kada sam se zbog ovakvog  filma, na koji sam čekala bar deset godina, vratila u Nemačku, počela sam da se prisećam ljudi, detinjstva, zemlje, pa i jezika, da znate. Nemački nemam priliku često da govorim svih ovih decenija i videla sam da mi ponekad nedostaje neka reč.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

Srđan JOKANOVIĆ