Zabava


Suze ostavljenog
muškarca

Film “Trn” izraelskog reditelja bio je najduhovitiji u takmičarskom programu festivala u Drvengradu, od početka među favoritima, i očigledno je toliko nasmejao žiri da su mu dodelili prvu nagradu. Čestitali smo mu, a on nam je otkrio neke zanimljive stvari o tom ostvarenju, sebi i životu na Bliskom istoku
05 kustendorf

Beskrajno šarmantni junak ove polusatne romantične dogodovštine zove se Mihael, ima trideset godina i kao neodgovornog i nezrelog devojka ga ostavlja zarad muškarca koji je sušta suprotnost – potpuno bez duha, ali situiran i pouzdan. U neočekivanoj situaciji Mihael se hvata za slamku odnosno trn spasa, trn koji mu se zabio u prst i koji postaje najveći problem njegovog života. Problem koji planira da reši tako što će otići, sav u suzama, kod bivše devojke, i moliti je da mu izvadi trn. U tome ima podršku njene majke, ali ne i njenog novog dečka.

         Reditelj Mihael Alalu (36) mogao bi od ove priče da snimi i dugometražni film, pravu komediju koja bi, verovatno, postala hit. Iskustva ima: nakon vojne službe u elitnim jedinicama izraelske vojske gde je dobio čin kapetana, snimio je nekoliko kratkih filmova koji su mu doneli nagrade širom sveta.

         Najpoznatiji je bio “Kako sam ubio rabina”, a najnoviji “Pepeova poslednja borba” koji je posvetio svom ocu, doseljeniku iz Južne Amerike u Izrael, beskompromisnom levičaru neobičnog izgleda (konjski rep, brada, španski akcenat) koga novac ne zanima već iskorenjivanje nezaposlenosti i siromaštva. Dugi niz godina bio je zamenik gradonačelnika Jerusalima.

         Junak filma zove se isto kao i Vi, sličnog je godišta i, što je najvažnije, lično ga igrate. Da ovo nije autobiografska priča?

         - Prvi deo jeste. Raskinuo sam sa devojkom, ali prvih nekoliko meseci, iako mi je bilo teško, emocije nisu izlazile iz mene. Iako mi se plakalo, nisam mogao. Jedne noći mi se taj glupi trn, komadić drveta, zapravo, zario u prst. Ništa strašno. Pokušao sam da ga izvadim, ali on se još više zaglavio. Odjednom sam, za samo sekund, bio sav slomljen i nisam mogao da prestanem da plačem. Otišao sam kući i napisao pesmu o tom trnu i kako bivša devojka pokušava da mi pomogne da ga izvadim. Godinu dana kasnije od te pesme napravio sam scenario za film. U početku mislio sam da ja igram Mihaela, ali sam odustao jer ja režiram film, pa nije lako raditi i jedno i drugo. Ali, posle mnogo audicija nisam našao glumca koji bi odgovarao toj ulozi pa sam rešio da budem hrabar i vratim se prvobitnoj ideji. Ostali glumci filma, koji sam snimao u kraju gde živim, južnim delovima Tel Aviva,  profesionalci su i veoma su poznati u Izraelu.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

Srđan JOKANOVIĆ