Zabava


Ukleta
svečanost

Čak i u sezoni sjajnih filmova u trci za nagradu “Oskar” najviše se priča o jednom skandalu, a da li se dogodio slučajno ili namerno, još je otvoreno pitanje
06 ooskar

Ceremonija dodele priznanja u Los Anđelesu tekla je uobičajeno za ovu nagradu, za neke uzbudljivo, za druge dosadno i predvidivo. U skladu sa nominacijama i željom da dokažu kako dodela  “Oskara” nije samo “zabava za belce”, ovog puta su Afroamerikanci trijumfovali, odnosno bili uspešniji nego ikada ranije.

         U kategoriji epizodne ženske uloge pobedila je briljantna Vajola Dejvis (51) za film “Ograde”. Potekla iz siromašne porodice, od oca trenera konja i majke domaćice i radnice u fabrici. Vajolina majka je bila aktivna u grupama za osvajanje građanskih prava zbog čega je jednom završila u zatvoru zajedno sa dvogodišnjom Vajolom, kada su ih uhapsili na ulici. Porodica je živela u prljavim stanovima ali je uspela da završi i srednju školu i pozorišnu akademiju. Uprkos njenom uspehu, već su se našli nezadovoljni među Afroamerikancima koji ističu da je Hali Beri i dalje jedina tamnoputa glumica u istoriji ovih nagrada koja je osvojila “Oskara” za glavnu žensku ulogu.

         Među takmičarima za epizodnu mušku ulogu pobedu je odneo Meheršala Ali (43), muzičar i glumac (“Igre gladi” i serija “Kuća od karata”) koji je odrastao kao hrišćanin, ali je kasnije prihvatio islam i prezime Gilmor promenio u Ali. Zahvaljujući tome postao je prvi musliman koji je osvojio “Oskara” u nekoj od zvučnijih kategorija, a to mu je donela uloga u ostvarenju “Mesečina”.

         “Mesečina” ima sve što je potrebno u zanatskom smislu, a još više u politički korektnom, da bude prihvatljiva Američkoj akademiji za filmsku umetnost i nauku kao najbolji film godine. U “Mesečini” su glavni junaci pripadnici manjina, Afroamerikanac i Hispanoamerikanac, koji su još i homoseksualci i žrtve vršnjačkog nasilja. Rediteljski dobro odrađen, emotivan, odlično odglumljen, ali sa nekim nedostatkom veće celine, to je drama koja je zaslužila da dobije “Oskara” kao najbolji film, mada bi “La la zemlja”, možda, za par nijansi to više zaslužila.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

S. JOKANOVIĆ