Zabava


Vreme je za
rušenje zidova

Slavna brazilska i holivudska glumica ostvarila je jednu od najboljih uloga u karijeri u filmu „Akvarijus” koji se odnedavno prikazuje i u našim bioskopima. Tokom proteklog kanskog festivala dala je intervju za naš list
03 folm

I prošle godine mi je radnja filma „Akvarijus” brazilskog reditelja Klebera Mendonče Filja delovala poznato. Sonja Braga je usvakom kadru ovog veličanstvenog dela o pravdi i upornosti. Tumači lik penzionisane profesorke muzike Klare, tvrdoglave udovice koja odbija da se odeseli iz stambenog bloka „Akvarijus”, divnog zdanja iz sredine prošlog veka, u kome je podigla svoje troje dece. Ostale komšije su prodale svoje stanove, ali ne i ona. Moćni preduzimači, u koruptivnom odnosu sa državnim institucijama, namerili su se da tu grade moderne elitne objekte za strance i bogataše. Buldožeri su spremni da ruše, ali Klara nije spremna na predaju.

         Glumica, koja je u rodnom Brazilu bljesnula još sedamdesetih godina na televiziji, osamdesetih je osvojila Holivud. Pamte se njene legendarne uloge u filmovima „Milagro – rat na njivi pasulja” Roberta Redforda (plus romansa sa rediteljem), „Poljubac žene pauka”  sa Vilijamom Hartom i Raulom Hulijom, „Gušter” Klinta Istvuda, „Mesec iznad Paradora” sa Ričardom Drajfusom i mnoge druge koje su joj donele čak tri nominacije za „Zlatni globus”, ali nikada ne i kakvu prestižnu nagradu.

         Sa „Akvarijusom” je Sonja Braga (66) prvi put posle dve decenije snimala na maternjem, portugalskom jeziku. I dalje je lepa, neobično neposredna. Gotovo da je zanima da sazna od mene stvari koliko i ja od nje.

         - Stavite vi diktafon ovde, a ja ću moje lekove ovde, nisam ih još popila – kaže mi na početku, kada se uverila da smo se oboje udobno smestili.

         Koliko ima Vas u liku Klare koji igrate u Akvarijusu”?

         - Nadam se sto posto. Ja ne znam kako bih drugačije. Kada prihvatim neku ulogu ja svoj mozak, svoju dušu i svoje telo stavljam na raspolaganje reditelju ili direktoru fotografije, i svakome kome sam potrebna u procesu stvaranja filma. To je kao kada vas stave na sto metara visoku liticu i kažu: „Skači”! Moj zadatak je da zažmurim i skočim najbolje što umem i da se nadam da će dole biti neko ko će me uhvatiti. Zbog toga, moram da budem potpuno u svojoj ulozi.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

Srđan JOKANOVIĆ