Zabava


Zaverom do
pobede

Novo ostvarenje našeg reditelja, sa Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi, sa smotre u Berlinu premijerno stiže i pred domaću publiku kao jedno od najintrigantnijih ostvarenja ove smotre
06 fest

Iako se u Berlinu nije takmičio za nagrade, film “Rekvijem za gospođu J.” dobio je odlične kritike i velike aplauze gledalaca. Kritičar “Holivud riportera” nazvao ga je “jednim od najprijatnijih iznenađenja festivala”, hvaleći njegov “sočni crni humor”, dok su na konferenciji za štampu junakinju tog dela Mirjanu Karanović predstavili kao “jednu od najboljih evropskih glumica”.

         Ona tumači lik sredovečne žene, službenice, koja na godišnjicu smrti svog muža odlučuje da se ubije, ali pre toga želi da završi sve administrativne poslove kako svojim postupkom ne bi dodatno opteretila decu. Međutim, da bi “umrla na miru”, potrebna joj je još jedna potvrda od državne birokratije do koje ne može da dođe za pet dana, kada je planirala da učini ono što je naumila.

         Reditelj Bojan Vuletić (40), koji je napisao i scenario za ovaj film, pre šest godina nas je šarmirao svojim poletnim i neobičnim prvencem “Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i igranjem” u kome je, među glumcima, imao i neke svetske filmske zvezde, poput Žan-Mark Bara ili francuske glumice Žuli Gaje, koja se, doduše, neku godinu kasnije još više proslavila kao partnerka u ljubavi aktuelnog predsednika Fransoa Olanda.

         Od tada je prošlo nekoliko godina, a mi o Bojanu Vuletiću nismo mnogo čuli. Čak se i informacija o tome da snima novi film pojavljivala stidljivo, tu i tamo.

         Čini se kao da ste film radili u ilegali: malo se o njemu znalo dok nije stigla vest da će biti prikazan na Berlinskom i Beogradskom festivalu?

         - Objašnjenje je jednostavno: ja volim tako da radim. Mi smo jedna ekipa filmskih zaverenika koja se koncetriše na svoj posao i svako rasipanje energije van toga za nas je luksuz i deluje nam neumesno, posebno što nikada ne znamo šta će od svega da ispadne. Neke kolege vole da prave promocije, svečanosti povodom prve i poslednje klape i to je u redu, ali mi zaista nismo imali ni sredstava ni vremena za to.

(Opširnije u našem štampanom izdanju)

 

Srđan JOKANOVIĆ Fotografije: Željko SINOBAD